Yıllık 170 bin ton ayçiçeği yağı üretimiyle sektörde lider konumda bulunan Trakya Birlik Genel Müdürü Hakan Çelen raf fiyatlarını enerji ve tarımsal girdi maliyetlerindeki artışın yanı sıra doların Türk Lirası karşısında değer kazanması sebebiyle artırmak mecburiyetinde kaldıklarını söyledi.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükûmeti 31 Aralık 2021 tarihine kadar ayçiçeği yağından alınan Gümrük Vergisi’ni sıfırlamıştı.
Çelen, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında dünyada başta tarımsal ürünler olmak üzere tüm emtia fiyatların tırmandığını kaydetti.
Çelen, “Üretim yapan ülkelerin, gıda-arz güvenliğini önceleyen politikalarıyla geçen 1-1,5 yıl içerisinde tüm tarımsal emtiada yüzde 100’ün üzerinde fiyat artışları oldu. Dolar kurunun değerlenmesi ile beraber tarım ve gıda ürünlerinde fiyat artışlarını raflarda daha yoğun hisseder olduk.” dedi.
5 LİTRELİK AYÇİÇEĞİ YAĞI 80-90 TL SEVİYESİNE ÇIKTI
Çelen harmanın başından bu tarihe kadar fiyatların yüzde 30-35’in üzerinde arttığını belirterek, “Buna paralel olarak yağın üretiminde kullandığımız tüm bileşenlerde çok ciddi fiyat artışlarıyla karşılaştık. Ham madde, ambalaj artışları gibi şeyler. Lojistik ve fiyatlama sorunlarıyla beraber bugün içinde bulunduğumuz tablo oluştu. Kurdaki seviyeler 5 litrelik ayçiçeği yağını raflarda 80-90 lira bandına taşımış oldu.” değerlendirmesinde bulundu.
Serbest Görüş:
dÜst düzey yetkiliden dolar çıkışı: Biraz gevşek tutmak gerekecek
dTÜİK’e göre otomobile zam yok
d“Asgari ücret 3 bin 600 TL olabilir”
“2019 yılında 340 dolara tedarik ettiğimiz ürün, bugün yaklaşık 800 dolar seviyesinde.” diyen Çelen, “Burada en temel konu, yükselen çiftçi maliyetlerinin ne kadar normalleşeceği. Aslında raflara yansıyacak sonraki süreçteki fotoğrafı da bu belirleyecek. Enerji ve girdi fiyatları, önümüzdeki süreçte raflarda hangi fiyat seviyeleriyle karşılaşacağımızı belirleyecek.” dedi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***