Alışveriş çılgınlığının yaşandığı Black Friday (Kara Cuma) günü, dünyanın en büyük internet alışveriş sitesi olan Amazon’un İngiltere, Almanya ve Hollanda’daki 13 deposu sivil toplum örgütü Extinction Rebellion aktivistleri tarafından bloke edildi.
Aktivistler, Amazon şirketinin ülkelerin “doğal kaynaklarını ve işçi haklarını sömürerek oluşturduğu dev platformla küresel ısınmaya sebep olduğunu ancak bunun karşılığında hiçbir bedel ödemediğini” öne sürüyor.
Money internet sitesinin yaptığı araştırmada, 2021’in Kara Cuma haftasında yapılacak ekstra alışverişler sonrası açığa çıkacak karbondioksit oranının 386 bin 243 ton olacağını açıklamıştı. Bu sera gazı miktarı, Londra Sidney arası giden bir yolcu uçağının 215 bin 778 sefer yapması anlamına geliyor.
Türkçe, “Yokoluş İsyanı” anlamına gelen Extinction Rebellion sivil toplum örgütü, İngiltere’de Amazon’un Newcastle, Manchester, Peterborough, Derby, Bristol, Tilbury gibi şehirlerdeki hangarın yollarını kapadı. Bu, şirketin yüzde 50 oranda mal sevkiyatı yaptığı merkezlerin işleyemez hale gelmesine neden oldu.
Sabahın erken saatlerinde Amazon depolarının önüne çadır seren ve tırların yollarını kapatan Extinction Rebellion aktivistleri, dünyanın en zengin insanı olan Amazon’un sahibi Jeff Bezos’u da “açgözlü” olmakla suçladı.
Benzer eylemler Almanya ve Hollanda’daki bazı Amazon depoları önünde de gerçekleştirildi.
Aktivistler 2018 yılında Amazon’dan yapılan alışverişler nedeniyle 44.4 milyon metre küp karbondioksit gazının atmosfere karıştığını ve bunun İsviçre’nin açığa çıkardığı sera gazlarından bile fazla olduğunu vurguladı.
Birçok aktivist verdiği röportajlarda Amazon’un kurduğu sistemi eleştirerek, bunun insanların her istediğini her an ayağına getirdiğini ve bu durumun da tüketicilerin ihtiyaç duymadıkları ürünleri almasına sebep olduğunu kaydetti.
Çok çalışan Amazon işçileri için senede 1000 ambulans depolara çağrıldı
Amazon, işçilerini zor şartlar altında çalıştırdığı gerekçesiyle uzun süredir eleştiriliyor. Sadece İngiltere’de 2018 yılında yorgun düşen işçiler sebebiyle yaklaşık 1000 ambulans, Amazon’un hangar ve depolarına acil müdahale ekibiyle giriş yaptı. Bu, her gün ortalama 3 acil durum vakasının yaşandığı anlamına geliyor.
Londra’nın doğusunda yer alan Tilbury şehrinde geçtiğimiz ay bir Amazon işçisi hayatını kaybetmişti. Amazon’un Newcastle şehrindeki deposunda çalışan eski bir işçi olan Chris, şirketin çalışanlarını neredeyse hiç düşünmediğini ve sistemin sadece para kazanmaya odaklandığını söyledi.
Chris, Amazon’un iş modelinin sürekli büyümeye odaklandığını ve bu durumun da dünyanın doğal kaynaklarını sömürdüğünü kaydetti.
“Amazon’un bedel ödemesi gerek”
Extinction Rebellion aktivistleri Amazon’un müşterilerine çağrıda bulunarak kendilerine aylık belli bir ücret karşılığında ücretsiz kargo hizmeti sunan Amazon Prime üyeliklerini iptal çağrısında bulundu.
Amazon’a Bedel Ödet (Make Amazon Pay) adlı sivil toplum örgütü lideri Casper Gelderblom, “Bugün yapılan eylem, Amazon’un suistimal ettiği sistem zincirindeki her halkada sömürüye karşı direnişi gösteriyor.” diye konuştu.
Amazon’un hangar, depo, teknoloji merkezleri, hazır giyim fabrikaları ve çağrı merkezlerine kadar her departmanında çalışan birçok işçiyle görüştüklerini ve bu kişilerin çalıştıkları şirketi “çok kazanan az veren” bir kurum olarak tanımladıklarını ifade eden Gelderblom, sadece Black Friday için eylem yapmadıklarını Amazon’un işlediği suç listesindeki her maddeye adalet gelene kadar protestolarına devam edeceklerini söyledi.
Casper Gelderblom, “Bu sene protestolarımız altı kıtanın tümüne yayıldı. Ama biz daha yeni başlıyoruz. Amazon’a bedel ödetmek için sesimizi daha da yükseltmeye devam edeceğiz.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***