Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Almanya’da yeni koalisyon hükümetinde hangi bakanlığa kim atandı?


Almanya’da Sosyal Demokratlar (SPD), Yeşiller ve Hür Demokratların koalisyon görüşmelerinde anlaşması üzerine kurulacak yeni koalisyon hükümetinde yer alacak isimler netleşmeye başladı.

Hür Demokratlar çarşamba günü hangi parti üyelerinin koalisyon hükümetindeki hangi bakanlık koltuğuna oturacağını açıkladı. Yeşiller de, Cem Özdemir ismi üzerinde yaşanan tartışmalardan sonra 26 Kasım cuma günü bakanlıklara atanacak isimleri kamuoyuyla paylaştı.

Şimdi gözler Başbakanlık görevini üstlenecek olan SDP genel Başkanı Olaf Scholz’un yönetiminde partisinden kabineye girecek isimlere çevrildi.

Şu ana kadar açıklanan isimlerle Olaf Scholz yönetimindeki yeni kabinede yer alan isimler ve görevleri:

Dışişleri Bakanlığı: Yeşiller – Annalena Baerbock

Yeşiller partisinin eş başkanı Annalena Baerbock bu görevi Heiko Maas’tan devralacak. Maas sosyal medyadan bir paylaşımla Baerbock’a yeni görevinde başarılar diledi. Maas ayrıca Almanya’nın 151 yıllık tarihinde ilk defa bir kadının bu görevi üstleneceğine de dikkat çekti.

Baerbock, Angela Merkel’in yönetimindeki koalisyon hükümetinde Maliye Bakanı olan Olaf Schholz’un vekili görevini yürütüyordu.

Ekonomi ve Enerj/İklim Bakanı : Yeşiller – Robert Habeck

Yeşiller partisinin eş başkanı Robert Habeck “Süper bakanlık” olarak da adlandırılan bu görevde Alman ekonomisini “büyümeyi öldürmeden iklim önceliğini koruyan” bir anlayışla yönetmeye hazırlanıyor. Ayrıca bu koalisyon ile Almanya’nın tarihinde ilk defa iklim kriziyle mücadele ulusal düzeyde gündemin üst sırasında, üç partili kabinesinin önceliği olarak kabul edildi.

Maliye Bakanı: Hür Demokratlar – Christian Lindner

İş dünyasına yakınlığıyla bilinen Lindner’in hazinenin başına geçmesiyle ülkenin para politikasında söz sahibi olması bekleniyor.

Kabinedeki önemli bakanlıklarda yöntemi devralacak diğer isimler:

Adalet Bakanı: Hür Demokratlar – Marco Buschmann

Tarım Bakanı: Yeşiller – Cem Özdemir

Ulaştırma Bakanı: Hür Demokratlar – Volker Wissing

Çevre Bakan: Yeşiller – Steffi Lemke

Eğitim Bakanı: Hür Demokratlar – Bettina Stark-Watzinger

Aile Bakanı: Yeşiller – Anne Spiegel

Sosyal Demokratlardan Merkel kabinesinde de görev alan Hubertus Heil’in Çalışma/Emek Bakanı olarak görevini sürdürmesi bekleniyor.

Parti ayrıca başbakan yardımcılığı, sağlık, içişleri ve savunma bakanlıkları için de atama yapacak.

Almanya’da zira 3 dönemdir görevde olan ve 16 yıl boyunca başbakanlık koltuğunda oturan Angela Merkel’in tekrar aday olmaması üzerine daha da büyük önem kazanan 26 Eylül genel seçimlerinde Sosyal Demokratlar birinci, Merkel’in partisi Hıristiyan Demoktarlar ise ikinci parti olarak çıkmıştı.

Koalisyon hükümetinin belirlenmesi için yürütülen görüşmeler iki gün önce sonuçlanmıştı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version