Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AKP Hükümeti’nin çekildiği İstanbul sözleşmesi Türkiye ve Polonya örnekleri üzerinden konuşulacak

AKP Hükümeti'nin çekildiği İstanbul sözleşmesi Türkiye ve Polonya örnekleri üzerinden konuşulacak



Tam adı Kadına Yönelik Şiddet ve Ev içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi olan İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddeti ortadan kaldırmayı hedefleyen, bununla mücadelede önlem, destek ve koruma mekanizmalarını ve devletlerin konuya ilişkin yükümlülüklerini belirleyen uluslararası bir insan hakları sözleşmesidir.

Türkiye, 2011’de sözleşmeyi ilk imzalayan ülke olarak tarihe geçti, ardından 20 Mart 2021’de Cumhurbaşkanlığı kararı ile anlaşmadan çekildiğini açıkladı.

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı 1 Temmuz itibarıyla resmileşti. Uluslararası Af Örgütü, “utanç verici” olarak nitelediği kararın, milyonlarca kadını şiddet riskiyle karşı karşıya bırakacağını belirtti.

FARKLI GÖRÜŞLER

Sözleşmeye karşı çıkanlar, bunun aile yapısına zarar verdiğini ve içindeki bir maddede yer alan ‘toplumsal cinsiyet’ ifadesiyle “LGBT propagandası” olduğunu belirterek, bu anlaşmaya rağmen kadın cinayetlerinin giderek arttığını öne sürdüler.

Sözleşmeyi destekleyenler ise sözleşme ve devamında yapılan 6284 sayılı kanunun kadını koruyan güçlü metinler olduğunu, bunların uygulamaya yansıtılması için daha fazla adım atılması gerektiğini ve sözleşmeden çıkılmasının kadın hakları mücadelesinde önemli bir kazanımın geri alınması anlamına geleceğini söylediler.

TÜRKİYE VE POLONYA ÖRNEKLERİ

Birleşmiş Milletler çatısı altında yürütülen ‘Orange The World’ kampanyasının da resmi destekçisi olan Avrupa Sürdürülebilir Kalkınma Enstitüsü (EUISD), İnsan Hakları Savunucuları Derneği’nin (HRD) işbirliğinde, İstanbul Sözleşmesi’nin konuşulacağı online bir panel düzenleyecek.

“Kadınlara ve Kız Çocuklarına Yönelik Her Türlü Şiddetin Ortadan Kaldırılması” konulu panele katılacak farklı disiplinlerden uzmanlar, Türkiye ve Polonya örnekleri üzerinden, İstanbul Sözleşmesi’nin önemi, ideal uygulaması ve bölgesel ve küresel cinsiyet eşitliği kampanyalarına nasıl uyum sağladığını tartışacak.

8 Aralık’ta TSİ ile 21.00’de başlayacak panelde; İngilizce, Lehçe ve Türkçe  simultane tercüme yapılacak.

Kayıt için tıklayın

 


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version