Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Adalet Bakanı’na sordu: İşkenceye daha ne kadar sessiz kalacaksınız?

Adalet Bakanı’na sordu: İşkenceye daha ne kadar sessiz kalacaksınız?


DİYARBAKIR – Cezaevlerinde artan hak ihlallerini Meclis gündemine taşıyan HDP’li Dersim Dağ, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e, “Cezaevlerinde yaşanan işkenceye daha ne kadar sessiz kalacaksınız?” diye sordu. 

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, İnfaz Yasası ile tutuklularına tahliyelerinin engellenmesi, son zamanlarda artan sevklerle birlikte tutukluların darp edilmesi, çıplak arama ve ayakta sayım dayatmasına maruz kalmasını Meclis gündemine taşıdı. Dağ, tutukluların daha yakın cezaevleri olmasına rağmen uzak cezaevlerine sevk edilmesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 8’nci maddesine aykırı olduğunu söyledi. 

 

Dağ, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu: 

 

“* Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine, işkence ve kötü muameleye ilişkin daha ne kadar sessiz kalacaksınız?

 

* Hak ihlallerinin merkezi haline gelen cezaevleri Bakanlığınızca en son ne zaman denetlenmiştir? Bu denetlemeler sırasında siyasi mahpuslarla görüşülmüş müdür?

 

* Yaşanan hak ihlallerine ilişkin Bakanlığınıza şu ana kadar ulaşmış şikâyet sayısı kaçtır? Bu şikayetlerden kaçı hakkında soruşturma başlatılmıştır?

 

* Cezaevlerinde yaşanan şiddet, işkence ve hak ihlallerinin uygulayıcısı olan kaç cezaevi müdürü hakkında soruşturma açılmıştır?  

 

* Hak ihlallerine yönelik hakkında soruşturma açılan gardiyan veya cezaevi çalışanı var mıdır?

 

* Cezaevleri arasında yapılan nakiller, hangi kriterlere göre yapılmaktadır? Örneğin yargılandığı mahkeme ile ikametgahı da Batman olan bir hükümlünün Edirne veya başka uzak bir cezaevine nakil olmasının gerekçesi nedir?

 

* Son yıllarda artış gösteren sevkler ve yarattığı mağduriyet ile ilgili bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır? 

 

* Özellikle bölge cezaevlerinde kalan tutuklu ve hükümlülerin ailelerinin bulundukları yerin çok uzağına sevk edilmeleri mahkûmların aileleri ile birlikte cezalandırılması değil midir?

 

* Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’yi daha önce tutukluların istemi dışındaki cezaevlerine sevk edilmelerine ilişkin tazminata mahkum etmesine rağmen, Bakanlığınızın bu uygulamada ısrar etmesinin sebebi nedir?

 

* Son beş yıl içerisinde bölge cezaevlerinden Karadeniz, İç Anadolu Ege ve Marmara Bölgesinde bulunan cezaevlerine nakledilen tutuklu-hükümlü sayısı kaçtır?”

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version