Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD’nin Afganistan’daki diplomatik temsilcisi Katar Büyükelçiliği olacak

ABD’nin Afganistan’daki diplomatik temsilcisi Katar Büyükelçiliği olacak


ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Katarlı mevkidaşı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, ABD Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen bir törenle Katar’ın Kabil Büyükelçiliği’nin ABD’nin Afganistan’daki diplomatik temsilciliğini yürütmesine imkan tanıyan bir anlaşma imzaladılar.
Blinken törende, “Katar, belirli konsolosluk hizmetlerini sağlamak ve Afganistan’daki ABD diplomatik tesislerinin durumunu ve güvenliğini izlemek için Afganistan’daki kendi büyükelçiliği içinde bir ABD çıkar birimi kuracak” dedi.
Anlaşmanın, Taliban’ın Afganistan dışındaki tek resmi ofisine ev sahipliği yapan ve ABD askeri birliklerinin bu yıl ülkeden çekilmesine yol açan 2020 anlaşmasında kilit bir rol oynayan Doha ile Washington arasındaki ilişkileri daha da güçlendireceği belirtiliyor.

ABD ve diğer Batılı ülkeler, Taliban’ın Kabil’i ele geçirmesi üzerine Afganistan’daki büyükelçiliklerini kapattı ve diplomatlarını geri çekti. Ardından Taliban, üst düzey üyeleri ABD ve BM yaptırımları altında bulunan bir geçici hükümet ilan etti.
Batı ülkeleri, siyasi ve etnik kapsayıcılık vaatlerinden geri adım atmak ve kadın ve azınlık haklarını ihlal etmekle eleştirdikleri Taliban’ı resmi olarak tanıma konusunda isteksizler. Bununla birlikte ekonomik bir çöküş yaşayan ülkenin insani bir felakete sürüklenmesini önlemek için daha fazla çaba göstermeleri gerektiğini kabullenmiş durum gözüküyorlar.
31 Aralık’ta yürürlüğe girecek olan yeni anlaşmaya göre Katar, Afganistan’daki büyükelçiliğinde belirli sayıda personeli “ABD Çıkarları Bölümüne” atayacak, bu çerçevede ABD Dışişleri Bakanlığı ve Doha’daki ABD misyonu ile yakın işbirliği yürütecek.

Serbest Görüş:
dPutin, Taliban’ı ‘terör örgütü’ listesinden çıkarabileceğini duyurdu
dTaliban mı kazandı, ABD mi kaybetti?

 
Üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Reuters haber ajansına verdiği demeçte, ABD’nin Taliban’ın Katar’ın başkenti Doha’daki siyasi ofisi ile olan ilişkisini de sürdüreceğini belirtti.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version