Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AB 2025’e kadar ABD yardımı olmadan ortak askeri güç kuracak

AB 2025’e kadar ABD yardımı olmadan ortak askeri güç kuracak


Avrupa Birliği’nin kriz anlarında kullanılmak üzere 2025 yılına kadar 5.000 askerlik ortak bir askeri güç oluşturmayı planladığı bildirildi. 9 Kasım tarihli ve 28 sayfalık gizli belgeye göre, “AB Acil İntikal Kuvveti”, krize bağlı olarak harekete geçirilecek kara, deniz ve hava bileşenlerinden oluşacak.
AB Dışişleri ve Savunma bakanları planı Pazartesi akşamı Brüksel’de ele almaya başladı ve gelecek yıl Mart ayına kadar nihai bir belge üzerinde anlaşmaya varılması hedefleniyor. İtalya ve Fransa, taslağı memnuniyetle karşılarken Almanya’nın görüşünü yeni hükümet oluştuktan sonra bildireceği kaydediliyor.
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell tarafından hazırlanan taslak strateji belgesi, AB liderlerinin 50.000 kişilik bir kuvvet kurmayı kabul etmesinden ancak bunu operasyonel hale getirememesinden yirmi yıl sonra, ABD askeri varlıklarına dayanmayan bağımsız bir askeri güç yaratmaya yönelik en somut çaba oldu.

Serbest Görüş:
dPolonya askerleri, sınırı geçmeye çalışan göçmenlere biber gazı sıktı
dEkonomik kriz dünya basınında: Türk halkı ‘Bunu hak etmiyoruz’ diyor

 
“Stratejik Pusula” olarak adlandırılan taslakta, “Askeri kriz yönetimi görevlerini üstlenmek için daha fazla hıza ve esnekliğe ihtiyacımız var. Yakın tehditlere yanıt verebilmemiz veya örneğin bir kurtarma ve tahliye görevi veya düşmanca bir ortamda bir istikrar operasyonu gibi bir kriz durumuna hızla tepki verebilmemiz gerekiyor” denildi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version