Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

A Milli Takım Dünya Kupası’na nasıl gider; işte Türkiye’nin gruptan çıkma senaryoları ve eleme formatı

A Milli Takım Dünya Kupası’na nasıl gider; işte Türkiye’nin gruptan çıkma senaryoları ve eleme formatı

A Milli Takım, 6-0’lık farklı Cebelitarık galibiyetinin ardından 2022 Dünya Kupası yolunda önemli bir adım attı. Peki Türkiye gruptan nasıl çıkar, Türkiye nasıl Dünya Kupası’na gider?

A Milli Takım, 2022 Dünya Kupası yolunda kritik bir viraj geçti.

Cebelitarık’ı 6-0 mağlup ederek averaj tazeleyen A Milli Takım, Norveç’in sahasında Letonya ile berabere kalmasının ardından grupta ikinci sıraya yükseldi.

Grubun son maçında Karadağ ile deplasmanda karşılaşacak A Milli Takım 18 puanla ikinci sırada. Hollanda 20 puanla zirvedeyken son hafta karşılaşacakları Norveç de 18 puanla üçüncü sırada. A Milli Takım genel averajda Norveç’in 1 averaj önünde.

Dünya Kupası’na nasıl gidilir, format ne, Türkiye gruptan nasıl çıkar?

A Milli Takım’ın son haftaya girerken gruptan çıkma konusunda ipler elinde. İşte olası senaryolar: 

* Milliler son maçta Karadağ’ı deplasmanda yenerse Norveç’in Hollanda ile oynayacağı maçın sonucunu bekleyecek. Bu durumda Norveç, Hollanda’yı yense bile averaj hesabına bakılacak ve genel averajda önde olan takım grubu daha önde bitirecek.

* Milliler son maçta Karadağ ile berabere kalırsa yine Norveç maçından gelecek sonucu bekleyecek. Bu durumda Norveç’in Hollanda ile en iyi ihtimalle berabere kalması beklenecek. Türkiye, Karadağ ile Norveç de Hollanda ile berabere kalırsa milli takım grubu ikinci bitirecek.

* Milliler, Karadağ deplasmanında kaybederse Norveç’in de Hollanda’ya yenilmesini bekleyecek. Hem Norveç hem de Türkiye son maçları kaybederse averajda daha iyi olan takım grubu ikinci bitirecek.

* Norveç’ten bir averaj önde olan A Milli Takım, atılan gol sayısında da rakibinin bariz şekilde önünde. Türkiye’nin Karadağ’ı tek farklı yenmesi durumunda Norveç’in Hollanda’yı en az 3 farklı yenmesi gerekecek.

2022 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri formatı

Takımlar, gruplarında iç ve dış sahada olmak üzere birbirleriyle iki kez karşılaşacak. Bu karşılaşmalar, mart ile kasım ayları arasında oynanacak.

Avrupa Elemeleri’nde 10 grupta mücadele edecek 55 takımdan 13’ü, maçların ardından 2022 Dünya Kupası’na katılma şansı elde edecek.

Gruplarını lider tamamlayan takımların doğrudan katılacağı FIFA Dünya Kupası’na katılacak diğer 3 takım ise play-off turu maçlarının ardından belli olacak.

10 grup ikincisi ve UEFA Uluslar Ligi’nde Dünya Kupası vizesi alamayan en iyi dereceye sahip iki takımın katılacağı play-off turu maçlarının ardından Avrupa Elemeleri, son bulacak.

Tek maç eleme usulüyle oynanacak 12 takımlı play-off maçlarının ardından Dünya Kupası’na katılacak diğer 3 ülke de belli olacak.

İlk kez yaz ayları dışında düzenlenecek turnuva, 21 Kasım 2022’de başlayacak.

Türkiye 3. kez Dünya Kupası vizesi almaya çalışacak

Daha önce 1954 ve 2002 yıllarında Dünya Kupası’na katılan A Milli Takım, aynı başarıyı 3. kez tekrarlamak amacıyla eleme maçlarında sahaya çıkacak.

Son katıldığı Güney Kore ve Japonya’da düzenlenen 2002 Dünya Kupası’nda elde ettiği üçüncülükle turnuva tarihindeki en başarılı derecesini elde eden ay-yıldızlılar, Avrupa Elemeleri’nde G Grubu’nda Hollanda, Norveç, Karadağ, Letonya ve Cebelitarık ile karşılaşacak.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version