Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye’nin ‘Büyükelçi krizi’ yaşadığı 10 ülke ile ekonomik ilişkileri ne durumda?


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 ülkenin büyükelçilerinin ‘istenmeyen kişi’ ilan edilmelerini istemesi, Türkiye ile Batı arasında yeni bir gerilimin kapısını araladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları düzeltilip bu konuda geri adım atılmazsa, bu durumun Ankara ile Batılı ülkeler arasında son 20 yılın en büyük diplomatik krizini tetikleyebileceği belirtiliyor.

Diplomasinin yanı sıra olayın ekonomik boyutu da var. Büyükelçileri ‘istenmeyen kişi’ ilan edilen ülkelerden bazıları, Türkiye ile ticaret hacmi en fazla olan ilk 10 ülke arasında bulunuyor.

Muhalefet partileri, ekonomide çalkantılı bir dönemden geçen Türkiye’nin bu ülkelerle yaşayacağı diplomatik bir krizin ekonomiye de olumsuz yansıyacağı uyarısında bulunuyor.

Türkiye’nin geçen yılki ihracat rakamlarına bakıldığında en çok ihracat yapılan ilk 10 ülke arasında bulunan Almanya, ABD, Fransa ve Hollanda aynı zamanda büyükelçileri ‘istenmeyen kişi’ ilan edilen ülkeler.

Örneğin Fransız hükümeti verilerine göre Türkiye, Fransa’nın AB dışındaki 3. büyük ticaret ortağı konumunda bulunuyor. İki ülke arasında geçtiğimiz yıl ticaret hacmi 14 milyar doları aştı.

En fazla ihracatın yapıldığı ilk üç ülke arasında Almanya ve ABD var

TÜİK verilerine göre Türkiye’nin ihracatı 2020 yılı Ocak-Aralık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %6,3 azalarak 169 milyar 482 milyon dolar, ithalat %4,3 artarak 219 milyar 397 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye’nin tabloda yer alan 10 ülkeye toplam ihracatı 2020 yılında 42 milyar 900 milyon doların üzerinde gerçekleşti. Türkiye’nin bu ülkelere olan ihracat oranı, toplam ihracatının dörtte birinden daha yüksek bir oranı teşkil ediyor.

Türkiye’nin 2020 yılı toplam dış ticaret hacmi ise 388 milyar 879 milyon dolar. Söz konusu 10 ülke ile toplam ticaret hacmi ise 92 milyar 400 milyon dolar civarında.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version