Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

TL’deki değer kaybını değerlendiren ekonomist: Korktuğumuz başımıza gelebilir

TL'deki değer kaybını değerlendiren ekonomist: Korktuğumuz başımıza gelebilir


Merkez Bankası’ndaki görevden almalar ve yanlış ekonomi politikaları sonucunda Türk Lirası’nda bir türlü önüne geçilemeyen değer kaybı nedeniyle Türkiye’yi uluslararası piyasalarda da zor günler bekliyor. Hisse senedi piyasaları için uluslararası yatırımcıların endeks sağlayıcısı olan Morgan Stanley Capital International’ın (MSCI) Türkiye’yi kasım ayında “gelişmekte olan ülkeler” grubundan çıkarıp Togo, Sri Lanka gibi ülkelerin yer aldığı “sınır ülkeler” kategorisine almayı değerlendirdiği belirtiliyor. 2013 yılında yüzde 2.2 ağırlıkla endekste 12’nci sırada yer alan Türkiye, şu anda binde 2 ağırlıkla 20’nci sıraya düşmüş durumda. Ekonomist Dr. Murat Kubilay “Bu olursa Türkiye Arjantin’e benzer” değerlendirmesinde bulundu.

‘TÜRKİYE, ŞAHSINA MÜNHASIR BİR GRUBA DAHİL EDİLECEK’

Sözcü’ye konuşan Kubilay, endeks sayesinde büyük fonların tek tek hisse almak yerine 20 şirketten toplu hisse alabildiklerini belirterek, “Gruptan çıkarsak bu para ülkeye gelmemiş olacak. Bu yaklaşık 5 milyar dolarlık bir paraya tekabül edebilir. Bu durumda Türkiye, bizimle aynı gelişmişlik düzeyinde olan ama bu listede bulunmayan Arjantin’e benzer. Böylece şahsına münhasır bir gruba dahil edilmiş olur” dedi. 

‘UZUN SÜREDİR DEVAM EDEN DEĞER KAYBI VE SALGIN SÜRECİNDEKİ PERFORMANS BU SONUÇTA ETKİN’

Türkiye’nin yaklaşık 10 yıl önce bu grubun en iddialı ülkelerinden birisi olduğunu hatırlatan Kubilay, sözlerini şöyle sürdürdü: “En üstlerde Çin, Güney Kore ve Tayvan olduğunu unutmayalım tabii ama Türkiye o dönemde daha da yukarılara çıkacak ülke beklentisine sahipti. Fakat uzun süredir Türk Lirası’nda değer kaybının yaşanması, salgın sonrası Türkiye’nin ekonomik krize girip hisse senedi piyasalarında da reel düşüş olması nedeniyle geri planda kaldı.”

‘DAHA ÖNCE ALINAN ÖNLEMLERLE TÜRKİYE GRUPTA KALABİLMİŞTİ’

Kubilay, endekste olabilmek için önemli kriterlerden birisinin de konvertibilite yani TL’nin bir sermaye kontrolü olmaksızın yurda sokulabilmesi ve çıkarılabilmesi olduğunu belirtti. Bu nedenle Berat Albayrak döneminde (2020 Haziran) yabancıların swap erişimini engelleyen bazı düzenlemeler nedeniyle de MSCI’nın tepki verdiğini ve yine Türkiye’nin sınır ülkeler grubuna düşürülme riskinin doğduğunu hatırlatan Kubilay, “Alınan önlemlerle önüne geçilince Türkiye grupta kaldı” dedi.

‘KORKTUĞUMUZ BAŞIMIZA GELEBİLİR’

MSCI’da bu tür düzenlemelerin yılda birkaç kez yapıldığını belirten Dr. Murat Kubilay, geri dönüşü mümkün olmayan yola girildiğinden emin olunduktan sonra karar alındığını söyledi. O nedenle Çin’in bulunduğumuz gruba dahil olmasının uzun bir süreç sonunda gerçekleştiğini hatırlatan Kubilay, şunları söyledi: “Türkiye’de önümüzdeki dönemde kurumsallığı artırıcı gelişmeler olursa bu konu gündemden düşer fakat kötüleşme sürerse korktuğumuz başımıza gelebilir. Bu durum gerçekleşmeden Türkiye’nin belirli reformlarla kendisini koruyabileceğini düşünüyorum. Türkiye’nin tüm endekste yükselen ülkeler grubunda yer almasa dahi TL’deki değer kaybından dolayı tüm endekslerde ağırlığını kaybettiğini, bu nedenle de her zaman göz ardı edilebilir ülkeler sınıfına fiiliyatta düştüğünü belirtmekte yarar var.”

Uzun süredir ağır ekonomik krizle boğuşan Arjantin, borçlarını ödeyemeyecek noktaya geldi. Arjantin’in Devlet Başkanı Alberto Fernandez 2019’da yaptığı açıklamada ülkedeki yıllardır süren ekonomik krizden Uluslararası Para Fonu’na sorumlu tutmuştu. Dış borcun şiştiği ülkedeki ekonomik buhranla ilgili konuşan Fernandez “Arjantin ekonomisinin koşulları altında bu parayı ödeyemeyiz” ifadeleriyle borçlarını ödeyemeyeceklerini açıklamıştı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version