Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sudan’daki askeri darbede en az 7 kişi öldü, 140’tan fazla kişi yaralandı

Sudan’daki askeri darbede en az 7 kişi öldü, 140’tan fazla kişi yaralandı


Sudan’da dünkü askeri darbenin ardından başlayan protestolarda en az 7 kişi hayatını kaybetti, 140’tan fazla kişi de yaralandı.
Sudan’daki geçiş hükümeti başkanı ordu komutanı Abdel Fattah al-Burhan, dün silahlı güçlerle Afrika ülkesinde iktidarı ele geçirdi, hükümeti feshetti ve olağanüstü hal ilan etti.
Darbe girişiminin hemen ardından Sudan’ın geçiş hükümetinde önemli rol oynayan sivil politikacılar ve bakanlar, Hartum ve Omdurman’da tutuklandı.

Yasadışı tutuklama ve darbe girişimini protesto etmek isteyen ülkenin ikinci partisi Umma da dahil olmak üzere sendikalar, Hartum ve Omdurman sakinlerini derhal hükümeti savunmak için sokaklara çıkmaya çağırdı. En az 7 kişi askerler tarafından vurularak öldürüldü, 140’tan fazla kişi ise yaralandı.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GÜVENLİK KONSEYİ BUGÜN SUDAN İÇİN TOPLANACAK
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin bu öğleden sonra ABD, İngiltere, Fransa, Estonya, İrlanda ve Norveç’in talebi üzerine kapalı bir toplantı yapması bekleniyor. Diplomatlara göre amaç, tüm üyelerin kabul edebileceği ortak bir açıklama olacaktır.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, darbeyi şimdiden şiddetle kınadı ve başbakan ile diğer yetkililerin serbest bırakılmasını talep etti. Avrupa Birliği de darbeyi kınadı ve başbakanın serbest bırakılması çağrısında bulundu. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) bilgilendirilmediğini ve 700 milyon dolarlık yardım fonunu dondurduğunu söyledi.
1956’DAN BU YANA 17 DARBE GİRİŞİMİ
Sudan, 1956 yılının başlarında İngiltere ve Mısır’dan bağımsızlığını kazandığından beri en az 17 darbe girişimi ile karşı karşıya kaldı. 1989 darbe lideri General El Beşir, yaklaşık 30 yıl iktidarda kaldı. 2019’da kitlesel protestolar sırasında devrildi.
Ancak bu süreç El Beşir rejiminden askerler tarafından yönetilmeye devam etti. Demokratik bir hükümet biçimi isteyen generaller ve sivil politikacılar, o zamandan beri geçiş hükümetinde serbest seçimler için işbirliği yapmaya çalıştılar. Ancak Başbakan Hamdok ve üst düzey subaylar, askeri kesimin ülke ekonomisi üzerindeki amansız kontrolü de dahil olmak üzere, giderek daha fazla tartışmaya başladılar.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version