Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Pankobirlik’te Erkoyuncu’nun kazanması, Aziz Yıldırım’ın kaybetmesinden önemli

Pankobirlik’te Erkoyuncu’nun kazanması, Aziz Yıldırım’ın kaybetmesinden önemli


HABER ANALİZ | MUHSİN AHMET KARABAY

Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi denildiğinde çok kişi belki tanımaz, TORKU dendiğinde ise pek muhtemeldir ki bilmeyen kimse çıkmaz. Pankobirlik’te bugün 22 yıllık yönetimi değişti. Recep Konuk dönemi bitti. AK Parti milletvekili Recep Konuk ve AK Parti’nin desteklediği aday seçimi kaybetti. Kazanan ise muhalif kanadın ismi olan Ramazan Erkoyuncu oldu.

Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin 69’uncu seçimli kongresi yapıldı. 1999’da yönetime gelen ve halen AK Parti Karaman milletvekili olan Recep Konuk, seçimde aday olmadı. Genel kurulda 5 aday yarıştı.

AK Parti ve Recep Konuk, kendisinin yarışmadığı seçimlerde Özkan Taşpınar’ı destekledi. Seçim öncesinde üzerinde PANKOBİRLİK, Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi, Anadolu Birlik Holding ve Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlıklarını taşıyan Recep Konuk, adaylarla birlik pozu verdi.

Adaylar, kongre salonuna birlikte girdi. Kürsüye çıkan Konuk, görevde kaldığı 20 yılı aşkın süre boyunca yaptığı çalışmaları anlattı. Borç batağında bir şirket bıraktığı yolundaki iddiaları cevaplandırdı.

420 milyon borca karşılık 722 milyon TL değerinde bir TORKU markasına sahip olunduğunu ve 105 milyon dolar ihracat yapar konuma geldiklerini anlattı. Bir ceketle geldiğini ve bir ceketle buradan ayrılacağını söyledi.

Yapılan seçimler sonunda AK Parti’nin açıktan destek verdiği Özkan Taşpınar seçimleri kaybetti. Adaylar ve aldıkları oylar şöyle:

Ramazan Erkoyuncu: 4624
Özkan Taşpınar: 3997
Alişan Taşpınar: 1529
Yusuf Erdem: 2337
Mehmet Öğdüm: 151

50 binden fazla delege sayısıyla Türkiye’nin en büyük kooperatifleri arasında yer alan Konya Pancar Ekicileri Kooperatifinde iktidarın desteklediği adayın rakibi olan ismin kazanması sonrası Anadolu’daki dip dalga yorumları yapılmaya başlandı.

AK Parti, Konya’da 24 Haziran 2018 seçimlerinde 15 milletvekilliğinden 10’unu kazandı. Tabanda bu kadar yaygın olan bir kooperatifteki seçimleri gerçek bir kamuoyu anketi olarak yorumlamak yanlış olmaz. Ramazan Erkoyuncu’nun AK Parti adayı Özkan Taşpınar’dan 627 oy fazla alması Konya parti teşkilatında olduğu kadar Ankara’da da yankılandı.

Esas itibariyle yankısının önümüzdeki günlerde olması daha muhtemel. Seçim yenilgisini hazmedemeyen iktidarın Konya Şeker’in başına bir kayyum ataması söz konusu olabilir mi? Bu soruya bugünden cevap vermek mümkün değil.

Torku demek Konya demek. Burada bir şüphe yok. Konya demek Türkiye demek mi bunu da önümüzdeki seçim için geri sayım olarak kabul edilirse 598 gün sonra göreceğiz.

Şunu unutmamalı. Pankobirlik’te Ramazan Erkoyuncu’nun kazanması, Fenerbahçe’de Aziz Yıldırım’ın kaybetmesinden çok daha önemli. Fenerbahçe, ranttan çok popülarite ve mensubiyet temelli bir yaklaşım, Pankobirlik ise tepeden tırnağa rant esasına dayanıyor. Burada yapılan seçimler elbette Fenerbahçe seçimleri gibi gündem oluşturmayacak. Ama Türkiye ve Türk siyaseti açısından kesinlikle daha önemli olduğunu önümüzdeki günlerdeki gelişmelerle görmüş olacağız.

-Sahi Torku ile TÜGVA arasındaki ilişki, 2018 öncesindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile TÜGVA arasındaki ilişkiye mi benzer dersiniz?

-İstanbul Büyükşehir Belediyesi AK Parti’de iken bütün kamu kuruluşlarına Hamidiye suyu aldıran iktidarımız, belediye ellerinden gittikten sonra Hamidiye’ye boykot uyguladıkları gibi Torku ürünlerine de boykot uygulamaya girişirler mi?

Ekrem İmamoğlu seçildikten sonra THY uçağından içeri Hamidiye suyu sokmayanlar, Ramazan Erkoyuncu geldikten sonra Torku’ya da aynı muameleyi yaparlar mı?

-Fiskobirlik’in başına gelenleri, Torku’ya da yaşatırlar mı?

Bu soruların cevaplarını verebilmek benim açımdan çok zor. Cevabını ancak zamanla öğreneceğiz.

Ancak bildiğim bir şey var TORKU’nun ecele faydası yok.

Bu arada bir not. Ramazan Erkoyuncu, Pankobirlik Başkanı olduktan sonra sosyal medya hesabı oluşturdu. İlk paylaşımında, “Ben kazanmadım, çiftçiler kazandı. Bu kurumu eski ihtişamına kavuşturmak için çok çalışacağız” diye attı.

NOT: Bugün Namık Gedik yazısının devamını yazacağımı söylemiştim. Pankobirlik/Torku seçimleri güncelliğini kaybetmesin istedim. Yarına Namık Gedik’in esas can alıcı bölümü ile birlikte olalım.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version