Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Nijerya Müslüman Hakları Konseyi’nden Erdoğan’a çağrı: Cemaat mensuplarını rahat bırak

Nijerya’da “Müslüman haklarını” savunmak üzere 1993’de kurulmuş bir sivil toplum örgütlenmesi olan MURIC (The Muslim Rights Concern), ülkeyi ziyareti öncesi AKP lideri Cumhurbaşkanı Recep T.Erdoğan’a ağır eleştiriler yönelttiği bir açıklama yayınladı.

MURIC direktörü Prof. İshak Akintola imzalı açıklamada, Erdoğan keyfi tutuklamalar, işkence, “başta Hizmet Hareketi üyeleri olmak üzere” muhalif şahsiyetleri uzun süre hapsettiği gerekçesiyle eleştirildi.

‘DİPLOMATLARINI TÜRK VATANDAŞLARINA MUSALLAT OLMAK İÇİN KULLANIYOR’ 

Nijerya basınında geniş şekilde yer verdiği açıklamada, Erdoğan’ın Nijerya ziyaretinin Türkiye’deki demokratik olmayan ve baskıcı uygulamalar nedeniyle ağızda ekşi bir tat bıraktığı kaydedildi.

MURIC açıklamasında şu hususlara yer verildi. “Erdoğan anayasadaki kapsamlı değişiklikleri haklı çıkarmak için 15 Temmuz 2016’da hayali bir darbe hazırladı ve başkan olarak kendisine geniş yetkiler verdi.

“Hizmet Hareketi’nin kilit isimlerinin seyahat belgelerine el konuldu ve mallarına el konuldu. Adil yargılanmadan binlercesi hapse atıldılar. Erdoğan, Nijerya’daki diplomatlarını, ülkede insani yardım yapan Türk vatandaşlarına musallat olmaları için kullanmaktadır.”

“Erdoğan ayrıca bu insanları terörist olarak etiketletmeye çalışmaktadır. Bu, Nijerya güvenlik teşkilatlarını masum mültecileri ve sığınmacıları tutuklamaya, korkutmaya ve gereksiz yere cezalandırmaya zorlamak için zalimane bir girişimdir.”

‘NİJERYA HALKI HİZMET ÜYELERİNİN BARIŞÇI İNSANLAR OLDUĞUNU TEYİT EDER’

“Türkiye’de geride bıraktıkları aile fertlerinin Nijerya’da sevdikleriyle bir araya gelmek için dışarı çıkmalarına da izin verilmemektedir. Kendi gölgesinden korkan Erdoğan, eşleri birbirlerinden, çocukları da ebeveynlerinden zorla ayırmaktadır.”

“MURIC, Hizmet üyelerinin Nijeryalıların ve dünyadaki diğer insanların hizmetine kendini adamış, barışsever insanlar olduğunu açık, net ve kategorik olarak teyit eder. Bunu, uluslararası standartlarda ilk ve orta dereceli okullar, üniversiteler ve hastaneler kurarak yapmaktadırlar. Ayrıca Nijerya’nın devlet okullarında ve köylerinde sondaj kuyularının açılmasına da yardımcı olmaktadırlar.”

“MURIC, Erdoğan’ı Nijerya’da ikamet eden Hizmet mensuplarını rahat bırakmaya çağırmaktadır. Ayrıca, kendisini uluslararası toplum tarafından kucaklanmak istiyorsa Türk hapishanelerinin ve işkence odalarının kapılarını açmaya çağırıyoruz.”

‘ERDOĞAN İDARESİNDEKİ TÜRKİYE BİR ESİR KAMPINA DÖNÜŞMÜŞ DURUMDADIR’

“Artık tüm dünya Erdoğan’ın demokrasi düşmanı olduğunun tamamen farkındadır. İfade özgürlüğü, hareket özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü gibi Allah’ın verdiği temel insan hakları Erdoğan’ın siyaset felsefesine yabancıdır. Türkiye’nin tamamı, zalim bir idarecinin pençelerinde devasa bir esir kampı haline gelmiştir.”

“Dünya toplumunu Türkiye’deki düşünce mahkumlarının durumuna müdahale etmeye çağırıyoruz. Binlerce kişi yargılanmadan hapiste çürüyor. Erdoğan’ın ajanları çok fazla insana işkencede bulunuyor. Yurt dışında sevdikleri olan yüzlerce Türkiye vatandaşının dışarı çıkmasına izin verilmelidir. Uluslararası Af Örgütü’nü ve dünyadaki diğer tüm sivil toplum gruplarını, Erdoğan’ın düşman olarak algıladığı kişilere yönelik insanlık dışı davranışlarına karşı seslerini yükseltmeye çağırıyoruz.”

“Nijerya Devlet Başkanı Muhammadu Buhari’yi, Türk Cumhurbaşkanının oyunlarına karşı dikkatli olmaya çağırıyoruz.”

Exit mobile version