Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Komisyon raporu Fransa’da Katolik Kilisesi’ni sarstı: 70 yılda 330 bin çocuk cinsel istismara uğradı

Komisyon raporu Fransa’da Katolik Kilisesi’ni sarstı:  70 yılda 330 bin çocuk cinsel istismara uğradı


Jean-Marc Sauvé

TR724 HABER | ENSAR NUR – ERSAN AY

Fransız Katolik Kilisesi’ndeki rahipler ve diğer din adamlarının 18 yaşının altındaki 200 binden fazla çocuğu cinsel istismara maruz bıraktığı ortaya çıktı. 2018 yılının sonunda Fransa’da kilisenin talebiyle kurulan ve  hakimler, sosyologlar, ilahiyatçılar, hukuk profesörleri ile farklı inanç gruplarındaki insanlardan oluşan komisyon 2 yıldan uzun süredir yapmakta oldukları soruşturmanın ardından yayınladıkları raporda Fransa’da 1950’den bu yana 216 bin çocuğun Katolik kilisesi tarafından cinsel istismara uğradığını duyurdu.

Yaklaşık 2,5 yıl süren ve polis, kilise, mahkeme tutanakları ile medyada çıkan haberlerin incelendiği soruşturmayı yapan ve raporu hazırlayan komisyonun başkanı Jean-Marc Sauvé kilisenin kurbanlarının çok büyük kısmının erkek çocuklar olduğunu açıkladı. Cinsel istismara uğrayanların çoğunluğunun 10 ila 13 yaşları arasında olduğunu ifade eden komisyon başkanı kurbanların yaklaşık yüzde 80’inin de erkek olduğunu açıkladı. Komisyon başkanı cinsel istismara uğrayan kadın ve erkeklerin yaklaşık %60’ının duygusal veya cinsel yaşamlarında büyük sorunlarla karşılaştığını belirtti.

Jean-Marc Sauve, din adamlarına ek olarak kilisenin sıradan çalışanlarının da dahil edilmesi durumunda kurban sayısının 330 bine yakın olduğuna inanıldığını sözlerine ekledi. 2500 sayfa civarındaki dökümanlar 1950’den bu yana yaklaşık olarak 3 bin istismarcının kilisede çalıştığını belgeliyor. Jean-Marc Sauve 20 yıl öncesine kadar kilisenin kurbanlarına karşı tutumunun derin ve acımasız bir kayıtsızlık olduğuna dikkat çekerken yayınlanan raporda “Katolik Kilisesi, aile ve arkadaş çevresinden sonra, cinsel şiddetin en yaygın olduğu ortamdır” ifadesine yer verildi.

Açıklanan raporun neticesinde faillerin hayatta olduğu fakat işlendiği iddia edilen suçların zamanaşımına uğradığı belirtildi. 40 dosya kilise yetkililerine gönderildi. Zamanaşımına uğramayan 22 dosya ise Fransız savcılarına iletildi.

Papa Francis, Fransa’daki Katolik Kilisesi’nin çocukları din adamlarının elindeki cinsel istismardan koruyamamasından dolayı üzgün olduğunu dile getirdi. Kurbanların yaşadıkları travmalardan dolayı üzüntü ve acı duyduğunu söyleyen Papa, yaşanan bu olaylara ve kurbanlara kilise tarafından uzun yıllarca gerekli önemin verilmemiş olmasından dolayı da utanç duyduğunu belirtti. Fransız piskoposlar konferansının başkanı Eric de Moulins-Beaufort, kilisenin utanç içinde olduğunu, raporun bomba etkisi yarattığını ifade etti. Özür dileyen piskoposlar konferansının başkanı harekete geçeceklerinin sözünü verdi.

Kilise tarafından işlenen cinsel istismarın kurbanlarından biri olan ve bu suçun mağdurlarının kurmuş olduğu ‘La Parole Liberee’ derneğinin kurucusu Francois Devaux, raporun açıklanmasının ardından kilise temsilcilerine “Siz insanlığımız için bir yüz karasısınız” dedi. Devaux, “Kilisenin tüm bu suçların neden olduğu zararı tazmin etmesi elzemdir ve tazminat ilk adımdır” açıklamasında bulundu.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version