Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kanter CNN’de: Nike, Çin’den korkuyor

Kanter CNN’de: Nike, Çin’den korkuyor


NBA oyuncusu Enes Kanter, ayakkabı markası Nike’ın Çin’e karşı ‘konuşmaktan korktuğunu’ ve Pekin’in Uygurlara yönelik muamelesini protesto etmek için “Modern Zaman Köleliği” sloganlarının yazılı olduğu ayakkabılarla maçlara çıktığını belirtti.

Amerikan CNN televizyonu “NBA yıldızı” olarak tanıttığı Enes Kanter’la yaptığı bir mülakatı yayınladı. Mülakatta Kanter, Çin’e yönelik Uygur Türklerine yaptığı zulümler nedeniyle yaptığı eleştirileri arttırarak Çin’de üretim yapan ayakkabı firması Nike’a bu adaletsizliklere karşı mücadele etmesi çağrısında bulundu.

 

Boston Celtics pivotu olan Kanter, Pazartesi günü takımının Charlotte Hornets’e karşı oynadığı maça, üzerinde “Modern Dünya Köleliği” yazan özel ayakkabılarla çıktı. Kanter ayrıca Twitter’da yaptığı paylaşımda Nike’ı Çin’deki adaletsizlik konusundaki sessizliği için eleştirdiği bir video yayınladı.

 

‘NIKE İKİ YÜZLÜ, SESSİZ KALIYOR’

 

Kanter, #HypocriteNike (İkiyüzlü Nike) ve #EndUyghurForcedLabor (Uygurların Zorla Çalıştırılmasını Engelleyin) etiketlerini kullandığı twitinde, “Nike Amerika’da adaletsizlik konusunda sesini yükseltiyor, ancak Çin söz konusu olduğunda Nike sessiz kalıyor” dedi.

 

ABD Dışişleri Bakanlığı, 2017’den bu yana 2 milyona yakın Uygur ve diğer etnik azınlığın Sincan’daki toplama kamplarında gözaltına tutulduğunu tahmin ediyor.

 

‘AYAKKABILARI KİM ÜRETİYOR, BİLİYOR MUSUN?’

 

“Çin’de ayakkabıları kim üretiyor? Biliyor musun?” sorusunu soran Kanter ayakkabı endüstrisinin zorla çalıştırmalara alet olarak “kirlendiğini” de sözlerine ekledi.

 

Kanter CNN’e şunları söyledi: “Çin’de çok fazla zorla çalıştırmaların olduğu fabrikalar var. Örneğin, Uygurlar zorla çalıştırılıyor. Bu bir modern kölelik ve şu anda Çin’de yaşanıyor. Milyonlarca Uygur şu anda ülke genelinde alıkonulmakta ve zorunlu çalışma kamplarında, hapishanelerde ve fabrikalarda çalıştırılmak üzere görevlendirilmektedir. Uzun çalışma saatleri ve kötü yaşam koşullarıyla sürekli gözetim altındadırlar. Unutma, o ayakkabıları ayağına her giydiğinde ya da o tişörtü sırtına her geçirdiğinde, arkasında çok fazla gözyaşı, çok fazla baskı ve çok fazla kan var.”

 

Kanter “Nike ‘Sadece Yap’ (Just Do It) sloganını kullanıyor — peki, ayakkabılarınızı yapan köle emeği hakkında ne yapıyorsunuz? Sizi zengin yapan bu köle emeği,” diye ekledi.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version