Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İki yıl önce zam rekortmeniydi: Soğan tarlada kaldı

İki yıl önce zam rekortmeniydi: Soğan tarlada kaldı


2019 yılında zam rekorları kıran soğanın fiyatı 2021’de 62 kuruşa kadar indi. İşçilik masrafını bile karşılamayan fiyat yüzünden çiftçi soğan hasadını durdurdu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, gıda ürünlerinde eylül ayı üretici ve market arasındaki fiyat farklarını açıkladı. Bayraktar, “Soğan 62 kuruşa kadar indi. Ürünler tarlada bekliyor. Üreticilerimiz kuru soğanı tarladan toplatacak işçilik maliyetini bile karşılayacak durumda değil.” dedi.

 

Eylül ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının 3 buçuk kata ulaşırken, fiyat farkında yüzde 253 ile kuru soğan ilk sırada yer aldı. Üreticilerin kuru soğanı toplatacak işçilik maliyetini bile karşılayamadığı belirtiliyor.

 

Gider kalemlerinin başında gübre gelirken, DAP gübresinin fiyatı son bir yılda yüzde 146 arttı. Üre gübresi ise yüzde 145 daha pahalı. Amonyum sülfat gübresinin maliyeti ise yüzde 157 yükseldi.

 

KİLOGRAM MALİYETİ 1 TL, TARLADAKİ FİYATI 60 KURUŞ

 

Kuru soğanda, kışlık ürünlerin hasadı başladı. Rekoltenin artması ve talebin de yavaş olmasına bağlı olarak fiyatlar düştü. Yaklaşık kilogram maliyeti 1 lira civarında olan kuru soğanda, hasadın yoğunlaşmasıyla birlikte fiyatlar 62 kuruş seviyesine kadar indi ve ürünler tarlada bekliyor.

 

Bayraktar’ın verdiği bilgiye göre, çiftçi kuru soğanı tarladan toplatacak işçilik maliyetini bile karşılayacak durumda değil. Sivri biber ve domateste arzdaki azalma fiyatların artmasına sebep oldu. Patateste ise okulların açılmasıyla talepteki artış fiyatları yükseltti.

 

Bayraktar kuru soğanın 3,5 kat, maydanoz ve elmanın 3,4 kat, limonun 3,3 kat, yeşil fasulyenin 3,1 kat, kuru üzüm ve marulun 2,7 kat, sütün 2,6 kat fazlaya tüketiciye satıldığını söyledi.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version