Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

HDP’nin katı atık işçilerine ilişkin önergesi reddedildi

HDP'nin katı atık işçilerine ilişkin önergesi reddedildi


ANKARA – HDP’nin katı atık işçilerine önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Genel Kurul’da konuşan HDP’li Serpil Kemalbay, “Sizin çözümünüz depoları basmak, polis göndermek, depodaki mallara el koyup bir de o malları satmak” sözleriyle tepki gösterdi.

Meclis Genel Kurulu’nda “Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” görüşmeleri öncesinde HDP tarafından katı atık işçilerine yönelik Meclis araştırma önergesi görüşüldü.

Önerge üzerine söz alan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, katı atık işçilerinin ekmeğini kazanmak için çalıştıklarını belirtti. Katı atık işçilerinin İstanbul Valiliği tarafından kriminalize edildiğini aktaran Kemalbay, “Devlet işsizliği önlemek için elverişli ekonomik ortam yaratmakla görevlidir. ‘Sıfır atık, çevreyi korumak vs.’ ağzınızdan düşmeyen şeyler ama yaptığınıza bakın. Neden aklınıza polis müdahalesi geliyor, zabıta müdahalesi geliyor? İstanbul Valiliği kararıyla Ümraniye’de, Bahçelievler’de, Sancaktepe’de, Bakırköy’de, bu ilçelerde 200’e yakın atık deposunu bastınız ve 240 emekçiye ceza kestiniz, 145’i Afganistanlı göçmen 286 kâğıt işçisine de idari ceza işlemi uyguladınız. Afgan göçmenler sınır dışı edilmek üzere Tuzla Geri Gönderme Merkezine gönderiliyor yani Taliban’ın kucağına mı atacaksınız Afganistanlı göçmenleri?” sorularını yöneltti.

RUHSAT VERDİNİZ DE ALMADILAR MI?

“Çöpten çıkarılanlar ekmek, süt, kiraya dönüşüyor. Çöpten elde edilen gelir elektrik, su, doğal gaz ve hatta 2 kattan fazla olan kömür faturaları için harcanıyor” diyen Kemalbay, “İstanbul Valisi sözde kayıt dışı, sağlıksız koşullarda izinsiz, ruhsatsız olduğu için denetim yapıyormuş. Hadi oradan diyorum. Ruhsat verdiniz de almadılar mı? Sağlıklı koşullar yarattınız da kabul etmediler mi? Bakın, kâğıt işçileri diyor ki: ‘Ne yaptık size? Alın terimizle ekmeğimizi kazanıyoruz, kimin malına göz diktik, atıklarımıza devlet göz koymuş.’ Bilmiyorum, sosyal medyada gördünüz mü? 74 yaşındaki bir amca şöyle diyor: ‘Çalışmak zorundayız. Ameliyat oldum, parmağım kesildi, sancı içindeyim ama çalışıyorum’ ağlayarak bunu anlatıyor. Bu utanç sizin utancınız” dedi.

‘ATIK KAĞIT İŞÇİLERİNİ SERBEST BIRAKIN’

“Söyleyin, çöpleri şirketlere mi ihale edeceksiniz? Şirketler daha çok rant kazansın, kâr kazansın diye mi katı atık emekçilerine düşman oldunuz?” sorularını yönelten Kemalbay, “Kaç yıldır çalıştaylar yaptınız dostlar alışverişte görsün diye, hiçbir sorunu çözmediniz. Geri dönüşüm işçilerini yasal statüye kavuşturmadınız, onların taleplerine gözlerinizi tıkadınız. Sizin çözümünüz depoları basmak, polis göndermek, depodaki mallara el koyup bir de o malları satmak. İstanbul vekillerimiz depolarda nöbet tuttu. Ekonomi Politik Komisyonu olarak atık emekçileri için görüşmeler yaptık, katı atık işçilerinin sorunlarını, çözüm önerilerini konuştuk; onların talepleri şunlar: İstanbul valiliği talimatı geri çeksin. Tutuklanan kâğıt işçileri serbest bırakılsın” dedi.

AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan ise “Ak Parti, sessiz dünyanın gür sesi, kimsesizlerin kimsesi, mazlumların hür sesidir” sözlerini sarf etti. Kemalbay da “ya evet, evet” sözleriyle yanıt verdi.

‘AMAÇ BAĞCI DÖVMEKSE BİLMİYORUM’

İYİ Parti grubu adına konuşan Ayhan Erel de “Kendileriyle görüştüğümüzde, kendilerine bir meslek tanımının yapılmasını istiyorlar; eğer devletin, bu insanlar arasında devletin güvenliğine, vatandaşın mal ve canına olumsuz yönde etki edecek insanların varlığından dolayı endişeleri varsa bunların bir statüye kavuşturulmasını talep ediyorlar. Başta da dediğim gibi bunları eğiterek, çeki düzen vererek ve devletin kontrolü altına alarak ekmeklerini elinden almayalım ama amaç üzüm yemek değil, bağcıyı dövmekse de onu da bilemiyorum, bunun takdirini de yüce Türk milletine bırakıyorum” şeklinde konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise ellerinde çöplerle Meclis Kürsü’süne geldi. AKP Mersin Milletvekili Baki Şimşek “Sayın Başkan, kürsüye bunlarla çıkılmasa iyi olur” dedi. Tanal da “Çöpçülerin topladığı çöp bu” sözleriyle yanıt verdi.

TANAL’DAN AKP’YE ‘SİZİN ÇÖPLERİNİZİ TOPLADIM’

AKP sıralarından bir sataşma da AKP’li İbrahim Aydemir’den geldi. Aydemir, “Meclisten mi topladınız bunları?” derken, Tanal da “Evet, sizin katlarınızda bulunan çöpleri topladım, getirdim buraya İbrahim Bey” yanıtı geldi.

AKP’YE SIRTKÖY BELEDİYELİ GÖNDERME

CHP’li Tanal, “Bu insanlardan ne istiyorsunuz? Başkaları gibi hırsızlık mı yapsınlar, uyuşturucu mu satsınlar, rüşvet mi yesinler, belediye araçlarıyla kaçakçılık mı yapsınlar? Belediye araçlarıyla kaçakçılık Şırnak ili, İdil ilçesi AKP’li Sırtköy Belde Belediyesi Başkanının basına yansıyan haberlerle belediye aracıyla gayet rahat kaçakçılık yaptığı iddia ediliyor; iki saat gözaltına alınıyor, serbest bırakılıyor ama garibim, çöp toplayan, kâğıt toplayan insanlar cezaevinde Sayın Başkanım. Yani cezaevinde olması gereken kaçakçılar dışarıda dolaşıyor, ekmek parası için kâğıt toplayanlar cezaevine gönderiliyor” dedi.

‘EKONOMİYİ BATIRDINIZ’

“Türkiye’de ekonomiyi batırdınız” diyerek iktidara yüklenen Tanal, “Kâğıt toplayıcılarının elinden tutmanız gerekir, emeklerinin karşılığını alamıyorlar. Yasal düzenleme eksik; buyurun, biz size Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu desteği veriyoruz, bu vatandaşları güvenceye kavuşturalım. Ülkeyi kötü yönettiğiniz için kâğıt toplayıcılarının sayısı arttı; bunun kabahati sizin değerli arkadaşlar. Eğer ülke iyi yönetilmiş olsaydı, bu kadar kâğıt toplayıcıları olmazdı. Evine ekmek götürmeye çalışıyor, namerde muhtaç olmamak için çalışıyor arkadaşlar” diye konuştu.

Önerge üzerine söz alan AKP’li Muhammed Müfit Aydın mevzuatı okudu. Mevzuat okunmasına tepki gösteren HDP’li Serpil Kemalbay, “Mevzuat okuyorsunuz bize mevzuat, sorularımızı da böyle cevaplayın” dedi.

HDP’nin önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Genel Kurul vergi kanunun maddelerinin görüşülmesiyle devam ediyor.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version