Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Halkbank’ın New York’taki davayı engelleme yolları tükendi

Halkbank'ın New York'taki davayı engelleme yolları tükendi


“ABD’yi dolandırmak amacıyla komplo kurmak, ‘Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı İran’a para transferleri yaparak ihlal etmek için komplo kurmak, ABD bankalarını dolandırmak, ABD bankacılık ve finans sistemini dolandırmak amacıyla komplo kurmak, kara para aklamak, kara para aklamak amacıyla komplo kurmak ” suçlamalarının yer aldığı New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde açılan Halkbank davasında, New York’ta İkinci Bölge İstinaf Mahkemesi, temyiz başvurusuyla ilgili kararını açıkladı.

Üç hâkimden oluşan üst mahkeme heyeti, “Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası” kapsamında ABD mahkemelerinde yargılanmayacağıyla ilgili Halkbank’ın temyiz başvurusunu reddetti. Halkbank, dün alınan mahkeme kararıyla ilgili kısa bir açıklama yaptı. Halkbank, “Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası” kapsamında İkinci Bölge Mahkemesi nezdinde yapılan itirazın reddedildiğini, kararın temyiz edilmesi için tüm yasal hakların kullanılacağını açıkladı.

Halkbank, Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Bankamızın ABD’de devam eden ceza davasıyla ilgili olarak Yabancı Devlet Yargı Bağışıklığı Yasası (FSIA-Foreign Sovereign Immunities Act) uyarınca New York İkinci İstinaf Mahkemesi nezdinde yapmış olduğumuz itiraz Mahkeme tarafından reddedilmiştir. İkinci İstinaf Mahkemesinin ret kararının temyiz edilmesi için tüm yasal haklarımız kullanılacaktır. Kamuoyunun ve yatırımcıların bilgilerine sunarız.” 

VOA Türkçe’de yer alan habere göre; Hukukçular, Halkbank’ın New York’taki İkinci Bölge Mahkemesi’nin dün aldığı kararı temyiz etmek için başvurabileceği tek üst mahkemenin Anayasa Mahkemesi olduğunu belirtiyor. Halkbank’ın başvuru yapması sonucu değerlendirmeye alınmayacağını da belirten hukukçular, mahkeme tarafından değerlendirmeye alınsa bile lehine bir karar çıkması ihtimalinin çok az olduğu yönünde görüş bildiriyor.

 

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version