Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Grip aşısı yapılmalı diyen Prof. Dr. Karpuz: Grip kalp krizi riskini sekiz-10 kat artırıyor

Grip aşısı yapılmalı diyen Prof. Dr. Karpuz: Grip kalp krizi riskini sekiz-10 kat artırıyor


Prof. Dr. Hakan Karpuz’un verdiği bilgiye göre grip, inflamasyon denen yangıyı oluşturuyor. Bu yangı, kalp damarları üzerinde bulunan plaklarda hasara yol açabiliyor. Ayrıca kan akışkanlığını bozup pıhtılara ve özellikle de kan damarlarının iç yüzeyini kaplayan yapının (endotel) işlevini bozabiliyor.

Kalp krizi geçiren hastaların yaklaşık üçte birinin kısa bir süre önce grip geçirmiş olduklarının düşünüldüğünü belirten Karpuz, “Grip nedeniyle hastaneye yatırılan sekiz hastadan birinde ciddi kardiyak komplikasyonlar görülüyor” diye konuştu.

Grip aşısının kalp krizlerine karşı koruma sağladığını gösteren çok sayıda kanıt bulunduğunu anlatan Karpuz, sözlerini şöyle devam etti: “Dolayısıyla grip aşısı, kardiyovasküler hastalık tedavi ve korumasının ayrılmaz bir parçası. Aşı bilimsel kılavuzların önerilerinde de ayrıca yer alıyor. Unutulmamalıdır ki grip aşısının kardiyovasküler olayları yüzde 26-53, kardiyovasküler ölümleri yüzde 56 oranında azalttığı gösterildi.”

Diken’de yer alan habere göre gribin geri dönüşüyle ilgili bu tehlike, gribe karşı aşılama yapılmasını çok daha önemli hale getirdiğini vurgulayan Karpuz, “Bu yıl mevsimsel grip, pandemiyle ile birlikte daha da büyük bir tehdit oluşturmaya devam edecek. Covid-19 aşısı olmamış kişilerde her iki enfeksiyon da görülebilecek. Böylece grip mevsiminde karşılaşılacak tehdit daha büyük olacak” dedi.

GRİP AŞISI ZAMANI EKİMDE BAŞLAR

Aşının hem grip hem de Covid-19 hastalıklarından korunmanın en etkili ve basit yolu olduğunu hatırlatan Karpuz, şöyle konuştu: “Bu durum, özellikle yüksek riskli hastalarda grip aşısını daha da önemli hale getiriyor. Grip aşıları, Covid-19 aşılarıyla birlikte uygulanabilir. Ülkemizde grip salgınları Kasım-Nisan arası devam ediyor. Dolayısıyla grip aşısı ekim-mart arası yapılabilir. Böylece bireyler, mart ayında aşılansa bile, nisan sonuna kadar devam eden salgınlardan korunabilirler.”

Grip hastalığının geçirilmesiyle veya aşılama ile oluşan bağışıklık, virüsün yapısında gerçekleşen sürekli değişiklikler nedeniyle kalıcı değil. Aşılanan veya hastalığı geçiren bireyler bir sonraki grip mevsiminde hastalığa tekrar yakalanabilir. Ayrıca, virüsün yapısı değiştiği için, takip verilerinden elde edilen bilgilere göre aşı içeriği her yıl yenileniyor. Bu nedenle mevsimsel gripten korunmak için her yıl aşı olunması gerekiyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version