Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fırıncıların maliyetleri katlandı, ekmeğe zammın eli kulağında

Fırıncıların maliyetleri katlandı, ekmeğe zammın eli kulağında


2 yıl önce 90 TL olan 50 kg’lık unun fiyatı 220 liraya çıktı. Maliyet artışlarını ekmek fiyatlarına yansıtamayan fırıncılar zor günler geçiriyor.

Geçtiğimiz yıl çuvalı (50 kg) 110 TL olan unun fiyatı şu anda 220 lirayı aşmış durumda. Elektrik ve doğalgaza gelen zamlar da fırıncıların maliyetlerinin katlanmasına neden oldu. Fırıncılara göre zam artık zorunluluk. Yoksa binlerce kepenk kapanma riskiyle karşı karşıya.  CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de un fiyatlarına gelen yüksek zamların fırıncı esnafını mağdur ettiğini söyledi. Gürer, bu konuda bir tedbir alınmaz ya da fırıncı esnafına destek verilmez ise ekmek üretecek fırıncı bile bulunamayacak halen gelinebileceği uyarısında bulundu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de faaliyetlerini sürdüren fırıncı esnafını ziyaret ederek sorun ve taleplerini dinledi. Buğday üretiminin düşmesi, ithal buğday fiyatlarının artması ve bu artışın un fiyatlarına da yansımasıyla ekmek zammının kapıda olduğunu, süreci iktidarın fırıncı esnafı girdileri için destek vermesi ile aşılabileceğini söyledi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer

FIRINCI: MALİYETLERİ FİYATLARA YANSITAMADIK

Gürer’e, girdi maliyetlerindeki yüksek artış nedeniyle yaşadıkları mağduriyeti anlatan fırıncı esnafı, geçen yıl 110 liraya satın aldıkları 50 kilogramlık unun bugün 220 liraya çıktığını belirterek, “Geçen yıl 1,5 liraya sattığımız ekmeğe 10 ay içinde 25 kuruş zam yaparak 1 lira 75 kuruşa satmaya başladık. Ancak girdi maliyetine yüzde 100 oranında zam gelirken, ekmeğe 25 kuruş zam yapılması, maliyetleri karşılamadı. Biz kendi cebimizden veriyoruz. Kimse una 1 ay içinde 3-4 kez zam geldiğini konuşmuyor ama ekmeğe senede 25 kuruş zam yapıldığında sanki fırıncı esnafı ekmeğe sürekli zam yapıyormuş gibi algılanıyor oysa un fiyatı ikiye katladı. Girdilere sürekli zam geliyor. Unun sürekli fiyatı artıyor. Bu gidişle halimiz harap. Keşke un artmasa da daha ucuza ekmek satsak.” dedi.

YAŞANACAKLARDAN İKTİDAR SORUMLU

Fethi Gürer, “Böyle giderse yurttaşlar ekmeğe dahi erişimde sıkıntı yaşayacaklar. Bazı fırıncılar işi bırakma noktasına geldiklerini anlatıyorlar. Sürdürebilir bir çözüm iktidarın sorumluluğudur. Acil tedbir alınmalı. En azından fırıncıların uğradığı kayıplar telafi edilmeli. Onlara destek sağlanmalı. Ekmeğe fiyat ayarlaması yerine fırıncı girdilerini azaltacak uygulamalara gidilmelidir. Yoksa ekmek üretecek fırıncı da bulamayız.” uyarısında bulundu.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version