Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Facebook ve YouTube, Brezilya Başkanı Bolsonaro’nun koronavirüs hakkındaki yanıltıcı videosunu sildi

Facebook ve YouTube, Brezilya Başkanı Bolsonaro’nun koronavirüs hakkındaki yanıltıcı videosunu sildi


Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, koronavirüs (Covid-19) aşıları ile AIDS arasında sözde bir bağlantı olduğuna dair sosyal medya hesabından bir video paylaştı. Videonun rahatsız edici olduğu konusunda uyarı yapan sosyal medya platformu Facebook ve YouTube daha sonra Bolsonaro’nun videosunu sildi.
Facebook yalnızca videoyu kaldırırken, YouTube daha da ileri gitti ve klibi engellemenin yanı sıra aşırı sağ lideri bir hafta askıya aldı.
YouTube tarafından AFP’ye gönderilen bir açıklamada, “Aşıların hastalığa yakalanma riskini azaltmadığını ve başka bulaşıcı hastalıklara neden olduğunu ileri sürerek Covid-19 hakkındaki tıbbi politikalarımızı ihlal ettiği için Jair Bolsonaro’nun kanalından bir videoyu kaldırdık” denildi.

SÖZDE RESMİ RAPORLAR, YALAN İDDİALAR
Sosyal ağlar tarafından videonun kaldırılması, Bolsonaro’nun geçtiğimiz Perşembe günü Facebook’ta haftalık canlı konuşmasında, İngiliz hükümetinin “sözde resmi raporları” alıntılamasının ardından geldi.
Raporlarda, “Covid-19’a karşı tam aşılanmış kişilerin, kazanılmış bağışıklık yetmezliği sendromunu beklenenden çok daha hızlı geliştirdiği” bilgisinin yer aldığını iddia etti.
Bilginin nereden geldiğini söylemeden, “Makaleyi okumanızı tavsiye ederim” diye ekledi. “Burada okumayacağım çünkü Facebook canlı videomu kaybetmek istemiyorum.” diye konuştu.
DAHA ÖNCE DE VİDEOSU KALDIRILMIŞTI
Pazartesi günü erken saatlerde yorumları kaldıran Facebook, geçmişte Bolsonaro paylaşımlarını da kaldırmıştı.
Facebook, Bolsonaro’nun daha önce de yanlış bilgi yaydığını veya insanları sosyal mesafe politikalarını ihlal etmeye teşvik ettiğini tespit etti.
Bolsonaro, yine daha önce YouTube standartlarını da ihlal etmişti ve şirket, başkanın yedi gün boyunca yeni videolar yükleyemeyeceğini veya canlı yayın yapamayacağını söyledi.
COVID-19 AŞISI VE AIDS ARASINDA BİR İLİŞKİ YOK
İngiliz hükümeti, Bolsonaro’nun aktardığı bu tür “resmi raporların varlığını” reddederken, Brezilyalı Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanları Derneği tarafından yapılan açıklamada, “Covid-19 aşısı ve AIDS arasında herhangi bir ilişkinin hiçbir kanıt yoktur” denildi.
Bolsonaro’nun ofisi, yorum talebine hemen yanıt vermedi. Başkan, Covid-19’a karşı aşı olmayı planlamadığını söyledi ve aşının gelecekte “sizi bir timsah haline getirebileceğini” söyledi.
SOSYAL MEDYA POLİTİKALARINI İHLAL ETMEYEN VİDEOLARI ERİŞİME AÇIK
3,5 milyon abonesi olan kanalda Bolsonaro’nun kalan videolarına erişim devam edecek.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version