Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ekonomistler Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararını nasıl yorumladı?

Ekonomistler Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararını nasıl yorumladı?


Merkez Bankası’nın 200 puanlık indirimle faizleri yüzde 16’ya düşürme kararının ardından çok sayıda ekonomist sosyal medyada kararı eleştirdi.

Uğur Gürses, “Yandı gülüm keten helva… Çok yazık” ve “Neydi o söz? ‘Atın ölümü arpadan olsun muydu?” paylaşımlarında bulundu.

 

Gürses karar öncesi de “Ülke ne yöne doğru gidiyorsa parası da o yöne gidiyor” demişti.

 

Refet Gürkaynak ise “Geçmiş olsun” dedi.

 

 

Gürkaynak bir sunucunun “Merkez Bankası’nın fiyat istikrarı gibi bir hedefi var mı yoksa bunu artık duyurulardan çıkarmalı mı?” sorusunda haklı olduğunu ekledi:

 

 

Gürkaynak karar öncesindeki paylaşımında ise “Kötü para politikası yapılacak. Nereden biliyoruz? Faiz indirmek bu ortamda çok zararlı olduğu, enflasyonu yükseltip döviz borçlusunu iyice boğacağı; indirmemek geçen ayki indirimi iyice anlamsızlaştıracağı için. Kötü kurumsal çerçevede iyi iktisat politikası yapılamıyor” yorumunda bulunmuştu.

 

Mahfi Eğilmez, karar sonrası paylaşımında “Aaaaa! Bak ne yaptılar?” dedi.

 

 

Eğilmez karardan önceki paylaşımlarında ise “Bir ülkede insanlar merkez bankasının alacağı karar üzerine iddia oynuyorsa o ülkede para politikası değil politika parası vardır” ve “Türkiye, pek çok konunun tersinin kanıtlanmaya uğraşıldığı özel bir laboratuvar gibidir: Mesela dalgalı kurda devalüasyon yapmaya çalışır, faizi indirerek enflasyonu düşürmeye çabalar. İlginç bir ülkedir yani” ifadelerini kullanmıştı.

 

Gizem Öztok Atınsaç ise Eylül’den bu yana bono faizinin 350 baz puan yükseldiğini söyledi ve izlenen politikanın belirgin bir hata olduğu yorumunda bulundu.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version