Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Dünya Sağlık Örgütü, sıtmaya karşı ilk kez bir aşıya onay verdi

Dünya Sağlık Örgütü, sıtmaya karşı ilk kez bir aşıya onay verdi


Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Sahra Altı Afrikası’nda çocuk ölümlerine sebep olan sıtma hastalığına karşı yeni geliştirilen RTS,S/AS01 aşısının yaygın kullanılmasını tavsiye ederek ilk defa bir sıtma aşısını onayladı.

Pilot uygulama kapsamında aşının 2019’dan bu yana Gana, Kenya ve Malavi’de denendiği kaydedilen açıklamada, aşının “karasu humması” olarak bilinen zehirli sıtmayı da önlediğinin doğrulandığı bildirildi.

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus: Sıtmadan her yıl 400 bin kişi ölüyor

DSÖ’nün Cenevre’deki merkezinde düzenlenen konferansta konuşan örgütün Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün onayladığı sıtma aşısının dünya için önemine değindi.

Ghebreyesus, “Kariyerime bir sıtma araştırmacısı olarak başladım ve bu eski, korkunç hastalığa karşı aşımızın olacağı günü heyecanla bekledim. Bugün o gün. Bugün, DSÖ sıtma aşısınını dünyada yaygın kullanımını tavsiye ediyor” ifadelerini kullandı.

Britanyalı ilaç şirketi GlaxoSmithKline tarafından geliştirilen Mosquirix aşısı, 2019’da pilot programın başlamasından bu yana Gana, Kenya ve Malavi’de 800 binden fazla çocuğa yapıldı.

4 yıllık bulgulara göre aşı küçük çocuklarda sıtma vakalarının yüzde 39’unu, ağır vakaların ise yüzde 29’unu engelliyor.

Ancak ağustos ayında London School of Hygiene & Tropical Medicine tarafından yapılan bir araştırmada aşı ve sıtma ilaçlarının birlikte kullanımının sıtma vakalarında ölüm ve hastaneye kaldırılmayı yüzde 70 azalttığı görüldü.

Sıtma her yıl yaklaşık yarım milyon insanı öldürüyor. Bu ölümlerin yaklaşık 260 binini 5 yaşın altındaki çocuklar oluşturuyor. Vakaların neredeyse tamamı Sahra Altı Afrika’da görülüyor.(Euronews)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version