Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Çin: Türkiye’nin Suriye’deki askeri operasyonları illegal

Çin: Türkiye’nin Suriye’deki askeri operasyonları illegal


Çin’in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilci Yardımcısı Büyükelçi Geng Shuang, Güvenlik Konseyi’nin Suriye oturumunda Türkiye’nin kuzeydoğu Suriye’de yürüttüğü askeri operasyonları yasadışı olarak nitelendirdi ve Ankara’yı Alok su istasyonundan su tedarikini kesmekle eleştirdi.
Geng Shuang, “Fırat’taki su seviyesi azalmakta ve Alok su istasyonunun işleyişi sık sık kesintiye uğramaktadır. Bu da su, elektrik ve tarımsal sulama arzını sürdürmeyi zorlaştırmaktadır.” dedi.
Çin BM Daimi Temsilci Yardımcısı, ayrıca “Türkiye’nin kuzeydoğu Suriye’yi yasadışı bir şekilde işgal ettiğinden beri, Alok su istasyonundan su tedarik hizmetininin defalarca kesildiğini ve bunun yüz binlerce sivili etkilediğini” belirterek bu kesintilerin BM’nin bölgedeki insani yardım çalışmaları için büyük zorluklara neden olduğunu söyledi.

Alok Su İstasyonu, Türk ordusunun Ekim 2019’da Barış Pınarı Harekatı sırasında kontrol altına aldığı sınır kasabası Serekaniye yakınlarında bulunmaktadır.
Çin Büyükelçisi, “Çin, Türkiye’yi uluslararası hukuka uymaya, sivilleri korumaya, altyapı operasyonlarını sürdürülmesini sağlamaya ve BM için insani erişimi temin etmeye çağırmaktadır” dedi.

Serbest Görüş:
dIrkçılığı ve ayrımcılığı protesto için ‘muz yeme’ videosu çeken 7 Suriyeli sınır dışı edilecek
dSuriye ve Irak tezkeresi TBMM’de kabul edildi

SİNİRLİOĞLU CEVAP VERDİ
Aynı oturumda konuşan Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu ise Çin’in Türkiye’ye yönelik işgalci suçlaması ve Türkiye’nin uluslararası hukuka uyması için yaptığı çağrıya “Yaklaşık 9 milyon Suriyeli mülteci Türkiye’nin koruması altında. Bizim uluslararası insani hukuku ihlal edenlerden ders almaya ihtiyacımız yok” cevabını verdi.
VOA’nin bildirdiğine göre Sinirlioğlu, Alok su tesisleri konusunun PKK, YPG/PYD ve sözde Suriye Demokratik güçleri tarafından kendi akılsız gündemleri için istismar edildiğini söyleyerek, “Terör örgütü PKK/YPG’yle Suriye rejimi bu konuyu kendi çıkarları için kötüye kullanıyor” dedi.
Sinirlioğlu, PKK/YPG’nin Suriye’de istikrarı bozan büyük bir faktör olduğunu, terör örgütü güçlerinin sivillere ve Türkiye’ye saldırdığını belirterek iki hafta önce Afrin’de bir bombalı saldırı sonucu 6 sivilin öldüğünü hatırlattı. Sinirlioğlu ayrıca PKK/YPG terör örgütünün, Irak’taki Suriyeli Ezidiler’in ve Suriyeli Kürtler’in evlerine dönmesini de engellediğini söyledi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version