Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

CHP’li Aydoğan: Cezaevlerinde insanlık dramı yaşanıyor

CHP’li Aydoğan: Cezaevlerinde insanlık dramı yaşanıyor


DİYARBAKIR – AKP iktidarının “güvenlikçi” politikalarından kaynaklı cezaevlerinde insanlık dramının yaşandığını belirten CHP Meclis Adalet Komisyonu üyesi Turan Aydoğan, “İktidar yaşanan hak ihlallerine karşı sağır ve dilsizi oynuyor” dedi. 

Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine her geçen gün bir yenisi eklenirken Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün “Hasta tutuklu ve hükümlülerin sağlık koşullarını iyileştirecek önlemlerin alınması devletin görevidir” şeklinde açıklama yapması tepkilere neden oldu. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve Meclis Adalet Komisyonu üyesi Turan Aydoğan, Bakan Gül’ün yapmış olduğu açıklamada samimi olmadığını söyledi. 

 

İHLALLERİN KAYNAĞI İKTİDAR 

 

Türkiye’de başta cezaevleri olmak üzere yaşanan tüm hak ihlallerini yaklaşık bir buçuk yıldır hukukçularla yakından takip ettiklerini belirten Aydoğan, hak ihlallerinin nedeninin siyasi iktidardan güç alan mevzuatlar olduğunu söyledi. Aydoğan, bu ihlallerin son bulması için ülkede demokrasi inancı geniş bir meclis çoğunluğu ile bu anlamda oluşabilecek bir iktidarın olması gerektiğini kaydetti.  

 

İNSANLIK DRAMI YAŞANIYOR

 

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün cezaevlerine dönük açıklamalarının gerçekçi bulmadığını vurgulayan Aydoğan, İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) cezaevlerinde hak ihlallerine dönük açıkladığı verileri hatırlatarak, cezaevlerinde insanlık dramının yaşandığına dikkat çekti. Yaşanan ihlallere göz yuman tüm kurumların bu durumdan sorumlu olduğunu ifade eden Aydoğan, “Bakanın açıklama yapmasına gerek yok. Bizim yasalarımızda alınması gereken tedbirler var. Hatta cezaevi yerine rehabilitasyon ve hastanede olması gereken tutuklular var. Bunlarla ilgili iktidar sağır ve dilsizi oynuyor. Bu tip açıklamalar yapılıyor ama uygulama konusunda farklı hareket ediyorlar” dedi. 

 

‘İKTİDAR SORUNALARI KABUL ETTİ’

 

Bu açıklamanın aynı zamanda cezaevlerinde yaşanan  sorunların kabul edildiği anlamına da geldiğinin altını çizen Aydoğan, “19 yıllık iktidarın bir bakanı ‘şunu yapacağız, bunu yapacağız’ diyorsa, aynı zamanda 19 yıldır yapmadığını tekrar ediyor. Bu kangrene neşteri vurmak için hukukçu olmaya gerek yok, insan olmak yeterli. Cezaevindeki yurttaşlarımızın da onuru var” şeklinde konuştu. 

 

GÜVENLİKÇİ POLİTİKALAR

 

Bugün ülkede var olan işkence ve kötü muamelenin kaynağını, iktidarın “güvenlikçi” politikalarından aldığını söyleyen Aydoğan,  “Kötü muameleyi cesaretlendiren güvenlikçi bir iklim var zaten. Bir iktidar güvenlikçi bir yöntemle yaşamını idame ediyorsa bu iktidardan işkence ve kötü muamelenin önüne geçilmesi beklenemez. O yüzden bu iktidarın tercihi o yöndedir, bu iktidar kaldığı sürece bunun son bulması pek mümkün görünmüyor” diye ifade etti. 

 

‘YASA UYGULANIRSA DRAM YAŞANMAZ’

 

84 yaşındaki ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan’ın tahliye edilmemesine de tepki gösteren Aydoğan, 1996 yılında Başbakan olan Necmettin Erbakan’ın “kayıp trilyon davası”nda aldığı hapis cezası örneğini vererek, “Rahmetli Necmettin Erbakan ilerlemiş yaşında yargılanıp mahkûm olduğunda onun cezası (2008) ev hapsiyle infaz edildi. O dönemdeki uygulama doğruydu, insancaydı. Bu iktidarı o dönemdeki uygulamalara davet ediyorum. 84 yaşındaki insanı kelepçeyle kapı kapı gezdirmek yerine aynı şekilde infaz yasasındaki bazı var olan hükümleri hayata geçirmeye davet ediyorum. Cumhurbaşkanı’nın da görevidir, bu durumdaki tutukluları af kapsamına almalı. Hem bu durumu kullanması hem de infaz yasasını doğru kullanması halinde bu tür dramların yaşanmayacağını düşünüyorum”  şeklinde konuştu. 

 

MA / Ergin Çağlar

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version