Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Basın özgürlüğüne bir darbe de Vietnam hükümetinden: Muhalif gazeteciler tutuklandı

Basın özgürlüğüne bir darbe de Vietnam hükümetinden: Muhalif gazeteciler tutuklandı


Vietnam mahkemesi beş gazeteciyi tutukayarak cezaevine gönderdi. Ayrıca gazetecilerin 3 yıl süreyle çalışmalarını yasakladı.
Devlete bağlı Vietnam Haber Ajansı (VNA) tarafından aktarılan bilgilere göre, Can Tho kentinde iki gündür devam eden davada gazeteciler, ‘devletin çıkarlarını ihlal etmek’ ve’ demokratik hak ve özgürlükleri kötüye kullanmaktan’ suçlu bulundular.
Gazeteciler, Facebook’ta Bao Sach (Temiz Gazete) adlı bir haber ağı kurdular. İddianameye göre bu ağın haberleri bilgileri çarpıtan ve hükümeti karalayan içerik taşıyordu. Yine iddialara göre, sanıkların işledikleri eylemler de halkta kafa karışıklığına, şüpheye neden oldu.

Tutuklanan gazeteciler, hükümetin medyayı ve halkın bilgi edinme hakkını sıkı bir şekilde kontrol ettiğini belirtti. Eleştiriye tolerans gösterilmediği Vietnam’da hükümet karşıtı gönderiler nedeniyle hapsedilen en son Facebook kullanıcıları olarak kayıtlara geçti.
MUHALİFLERİ HAPSE ATMAK, REFORM TALEBİNİ ENGELLEMEYECEK
VNA, eski muhabir ve grubun lideri Truong Chau Huu Danh’ın dört buçuk yıl, diğer kişilerin ise iki ile üç yıl arasında hapis cezasına çarptırıldığını söyledi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü Asya Direktör Yardımcısı Phil Robertson, Vietnam’ın medyayı ve medya çalışanlarını, devletin düşmanı olarak görmemesi gerektiğini söyleyerek, “Daha fazla vatandaşı veya gazeteciyi hapse atmak, insanları şikayet etmekten veya Vietnam’da reform talep etmekten alıkoymayacak” ifadelerini kullandı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version