Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Avrupa’da kişi başına en az araç düşen ülke Türkiye

Avrupa’da kişi başına en az araç düşen ülke Türkiye


Cumhurbaşkanı Erdoğan muhalefetin ekonomik kriz eleştirileri üzerine “Her evde 2-3 araba var.” sözleri ile cevap vermişti. Avrupa İstatistik Ofisi’nin verileri Erdoğan’ı tekzip etti.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Şu anda her evde araba var, kapıcısında araba var, şu anda ikinci el araba yetişmiyor. Bunları nasıl görmemezlikten geliyorsun.” sözlerine mukabil resmi veriler başka bir tablo ortaya koyuyor.

 

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) rakamlarına göre 2019 yılında Avrupa ülkeleri arasında kişi başına en az aracın düştüğü ülke Türkiye oldu. Türkiye’de her 100 kişiden sadece 15’inin otomobili bulunuyor. Makedonya, Romanya ve Letonya gibi ülkelerin gerisinde kalan Türkiye, 31 ülke arasında son sırada yer alıyor.

 

Kişi başına otomobil sayısında Avrupa Birliği (AB) ortalaması Türkiye’yi neredeyse 5’e katladı. 27 üyeli AB’de her 100 kişiden 50’sinin otomobili bulunuyor. AB ülkeleri arasında zirvede ise Lüksemburg yer alıyor. Lüksemburg’da her 100 kişiden 68,1’inin aracı bulunuyor.

 

 

Lüksemburg’un akabinde 66,3 ile İtalya, 64,5 ile Güney Kıbrıs ve 64,2 ile Finlandiya geliyor. Türkiye gibi AB’ye aday ülkeler arasında yer alan Makedonya’da ise her 100 kişiden 20,5’inin otomobili bulunuyor.

 

HEM VERGİLER YÜKSEK HEM DE AKARYAKIT PAHALI

 

Türkiye’de otomotivden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) dünya ortalamasının çok üzerinde. Yüksek akaryakıt fiyatları da taşıt almanın maliyetini artırıyor. Son 1 ayda benzine 53 kuruş, motorine 87 kuruş ve otogaza (LGP) 116 kuruş zam geldi.

 

Eurostat’ın verilerine göre, Türkiye’de en az 4 milyon 661 bin LPG’li otomobil bulunuyor. 100 otomobilden 38’i LPG ile çalışıyor. Benzinli otomobil oranı ise yüzde 26.

 

 

KAYNAK: KRONOS – ZAFER ÇAĞRI


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version