Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Amsterdam’da Dünya Öğretmenler Günü programı: “Hollanda kazandı, Türkiye kaybetti”

Amsterdam’da Dünya Öğretmenler Günü programı: “Hollanda kazandı, Türkiye kaybetti”


BASRİ DOĞAN | AMSTERDAM, TR724

Dünya Öğretmenler Günü vesilesi ile Türkiye’den göçe maruz kalan ve Hollanda’da öğretmenlik mesleğine başlamış öğretmenler süzenlenen programda hikayelerini paylaştı.

Broken Chalk (Kırık Tebeşir) Vakfı‘nın Amsterdam Sara Burgerhart Activiteitencentrum (SBAC) konferans salonunda gerçekleşen toplantıya Hollanda’ya iltica eden çok sayıda öğretmen katıldı. Hollandalı yazar James Roolvink’in moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda konuşan Broken Chalk Vakfı Eşbaşkanı Ramazan İnce, Türkiye’de son beş yılda birçok insan hakkı ihlali yaşandığını, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hükümeti veya kendisine muhalif herkesin terörist ilan edildiğini söyledi.

İnce, şu bilgileri verdi: “Türkiye’de yaşayan eğitimci arkadaşlarımıza yönelik ciddi insan hakları ihlalleri var. Hayat onlar için her geçen gün daha da zorlaşıyor. Onlar için bir şeyler yapmalıyız. Onları unutarak hayatımıza devam edemeyiz. Bu yüzden Broken Chalk vakfını kurduk. Başarısız darbe saldırısının ardından son beş yılda binden fazla özel okul Türk hükümeti tarafından kanun hükmünde kararnamelerle kapatıldı. Milli Eğitim Sendikası’nın (Eğitim-Sen) topladığı verilere göre, hükümet 41 bin 5 öğretmeni meslekten menetti ve öğretmenlik sertifikaları iptal edildi. Bu öğretmenler görevlerini yapamıyor. Ayrıca, 56 binden fazla öğrencinin yükseköğretime devam ettiği 16 üniversite de kapatılarak, 2 bin 465’i akademisyen olmak üzere 5 bin 342 kişi işini kaybetti. Hepsi AKP hükümeti tarafından kanun hükmünde kararnamelerle ile oldu. Broken Chalk, eğitimde insan hakları ihlallerine ilişkin raporlar hazırlıyor. Raporlarımızı Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nin insan hakları örgütlerine sunuyoruz. Broken Chalk, kamuoyunun dikkatini çekmek ve hükümetlere baskı yapmak için sokak protestoları düzenliyor. Eğitim alanındaki hak ihlalleri hakkında basın bültenleri yayınlıyor.”

AFGAN KABÜL TÜRK LİSESİ ÖĞRETMENİ HUSNA JALAL:  AFGAN KADINLARININ SESİ OLMAK İSTİYORUM 

Taliban yönetiminin ülke yönetimine el koymasının ardından Hollanda’ya iltica etmek zorunda kalan Afgan Türk Koleji mezunu öğretmen Husna Jalal, “İki ay önce Afganistan’da Hollanda’ya geldim. Afgan Türk Kabul Lisesinden mezun oldum. Gerçekten bu lisede beş yılda çok iyi bir eğitim aldım. Afganistan Başbakanı ülkeyi terk etmesi ile Taliban yönetimi ele geçirdi. Bugün Amsterdam’da Broken Chalk Vakfının Dünya Öğretmenler Günü programında bulunmaktan çok mutlu oldum. Hollanda’da iltica sürecim yavaşta olsa iyi gidiyor. Bu süreç tamamlandıktan sonra Afgan Kadınlarının sesi olmak istiyorum. O alanda iş yapmak istiyorum.” dedi.

YAZAR JAMES ROOLVİNK: EĞİTİM ALANINDA HOLLANDA KAZANDI, TÜRKİYE KAYBETTİ

Broken Chalk Dünya Öğretmenler Günü programı moderatörü James Roolvink, kurgu darbe sonrası Hollanda’ya iltica eden öğretmenlerin kısa zamanda Hollandaca  öğrenip hayata atılmalarının son derece önemli bulduğunu söyledi. Roolvink, şunları anlattı: “İki saat boyunca Hollanda’nın farklı şehirlerinde farklı okullarda ve işlerde görev yapan öğretmenler Ramazan İnce, Fatih Ok, Zeynep Efil, Burhan Kasap, Kadir Tan ve Husna Jalal ile bir arada oldum. Şunu söylemek isterim ki, Hollanda kazandı Türkiye kaybetti. Çünkü Hollanda’da 12 bin öğretmen açığı var. Hollanda’ya iltica edenlerin çoğunun öğretmen olması son derece önemli. Broken Chalk programında 7 öğretmen ile bir arada oldum. Onlar ile tercümansız tamamen Hollanda eğitim sitemi hakkında son derece yararlı ve başarılı bir iki saat geçirdik. Onların Hollanda eğitim sistemine farklı bir durum oluşturacaklarından eminim. Özellikle özgüvenleri ve aksansız bir şekilde Hollandaca konuşmaları son derece etkileyici idi. Şahsım adına çok başarılı bir program olduğunu söylemek isterim. Bu öğretmenlere yeni hayatlarında başarılar diliyorum.”  

ŞAHİN: HOLLANDA İÇİN NE YAPABİLİRİZ

3 yıl önce Hollanda’ya geldiğini belirten Neslihan Özcan Şahin, “Fen bilgisi öğretmeni idim. Politik sebeplerden dolayı Hollanda’ya iltica etmek zorunda kaldım. Uzun süren iltica merkezinde kalmamın ardından, sonra eve geçtik. Amsterdam Belediyesinin öğretmenlik projesine başvurdum. Sonra bu eğitimi tamamladım. Hollanda’da eğitim asistanı olarak çalışma hakkını elde ettim. Hollanda’da lise düzeyinde Amsterdam’da ders vermeye başladım. Hollandalılar çok şaşırıyorlar. Çünkü kamp sürecinde dil ile ilgili pek bir şey yapamıyorsunuz. Kurs imkânımız yoktu. Oturum alma surecide çok uzadı. Biz Hollanda’ya özgürlük için geldik. Bize özgürlüğümüzü verdi. Şu anda bizim tek düşüncemiz daha doğrusu amacımız Hollandalılar için ne yapabiliriz. Hollanda eğitim sisteminde nasıl bir şekilde yar alıp yararlı olabiliriz konularında Broken Chalk Dünya Öğretmenler Günü programında ele aldık. Ben her öğrenicinin çok farklı zekaya sahip olduğuna inanıyorum. Bunun yapılanlardan savunanlardanım.” ifadelerini kullandı.

KASAP: HOLLANDACA ÇOK SAYIDA KİTAP OKUDUM VE DİNLEDİM. KENDİMİ YENİLEDİM

Hollanda Eğitim sisteminde katıldığı bir proje ile yer aldığını söyleyen Burhan Kasap ise şunları aktardı: “Hollandaca zor bir dil. 3 yıl içerisinde dil il ilgili çalışmaları ve kursları yakından takip ettim. Hollandalı dostlar ile bir arada oldum. Bolca Hollandaca kitap okumaya ve dinlemeye çalıştım. Bu sayede mesafe aldım. Şu an Den Haag şehrinde bir okulda çalışmaya başlayacağım. Burada bizler hayata tutunmaya çalışıyoruz. Buraya politik sebepler ile geldim. Hollanda toplumuna katkıda bulunmak istiyoruz. Bize bu imkânı veren Broken Chalk Vakfına teşekkür etmek istiyorum. Benim açımdan son derece verimli bir program oldu. Hollanda’nın bizler için sunmuş olduğu imkanları çok iyi değerlendirerek ciddi katkılar sunmak istiyoruz. Bu aslında bir başlangıç idi. İnşallah ileride daha yeni programlar olur.”

TAN: HOLLANDACA ÖĞRENMEK BENİM İÇİN ZEVKLİ İDİ

Hollanda Eğitim sisteminde 3 yıl gibi kısa bir sürede Hollandaca öğrenip Fransızca öğretmeni olarak göreve başlayan Kadir Tan, “Hollanda eğitim sistemine ilk olarak Fransızca eğitim asistanı olarak yer alıyorum. Türkiye’de yabancı dili öğretmeni olduğum için yabancılara yönelik sempatim var idi. Öğrencilerimde yabancı dili Fransızcayı sevdirmek için elimden geleni yapıyordum. Hollandaca dilini öğrenmek benim için zevkti. Hollandacayı mecburiyet olarak değil, öğrenirken zevkli olarak öğrendim. Yaşım itibari ile biraz zorlandım. Şimdide Hollanda da ki öğrencilerime Fransızcayı zevkle öğreteceğim. Çünkü bu fırsatı Hollanda devleti bana verdi. Ülkemde öğrenmek isterdim. Kısmet değilmiş. Kimseye kızgın değilim. Heyecanla talebelerimle buluşmayı bekliyorum.  Hollanda’da büyük bir öğretmen açığı olduğunu öğrendim. Bu açıdan yeni gelen genç öğretmenlerin Hollanda eğitim sistemine çok ciddi katkılara yapacağına inancım tamdır.” dedi.

OK: BİR LİSEDE İNGİLİZCE DERSİ VERİYORUM

Beş yıldır Hollanda’da bulunan Fatih Ok ise öğretmenliğe başlama sürecini şöyle aktardı: “Hollanda eğitim sisteminde yerimizi almak uzun oldu. Dil başardıktan sonra iş başvurularına başladım. Hollanda’nın Hengelo şehrinde bir okulda işe baladım. Lisede İngilizce dersi vermeye devam ediyorum. Şu an hayatımdan oldukça memnunum. Bu arada Broken Chalk Başkent Amsterdam’da güzel bir program organize etti. Programda bizlerin tecrübelerini aktarma imkânı oldu. Moderatör James Roolvink bize güzel sorular sordu. Programı eğitim adına oldukça faydalı buldum. İnşallah devamını yaparız.”

İNCE: TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİ PASAPORTUMUZU YENİLEMEDİ

Hollanda’ya üç buçuk yıl önce gelen Ramazan İnce, programda söz aldı ve şöyle konuştu: “Çocuklarımız Nijerya’da doğdu. O ülkelerde yaşarken mutluyduk. O ülkelerdeki insanlarla hiçbir sorunumuz olmadı. Bütün insanlar bizi severdi. Şimdi neden Hollanda’da olduğumuzu açıklamak istiyorum. Ve neden buraya sığındık ve neden ailemizi ve arkadaşlarımızı geride bıraktık. Çocuklarımızın pasaportlarının süresi dolmak üzereydi. Türk büyükelçiliği çocuklarımızın pasaportlarını yenilemedi. Sonra eşimin ve benim pasaportlarım iptal edildi veya iptal ettirildi. Bunun sebebinin ne olduğunu merak edebilirsiniz. Çünkü çalıştığım okul Gülen Hareketi’ne aitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetimindeki AKP hükümeti, Gülen Hareketi’ni terör örgütü ilan etmişti. Bu nedenle pasaportlarımız iptal edildi ve çocuklarımızın pasaportları yenilenmedi. AKP hükümeti dünyanın her yerindeki öğretmenleri kaçırıyor. İçişleri bakanlığı, Türk milli istihbaratının 18 farklı ülkeden 100’den fazla öğretmeni kaçırdığını bizzat kendisi söyledi. Diğer ülkelere vize alamadık. Gülen hareketinin okullarıyla çalışırsanız vize alamazsınız. Başka seçeneğimiz yoktu. Çocuklarımızın pasaportları daha üç ay geçerliydi. Pasaportların süresi dolmadan bir şeyler yapmamız gerekiyordu. KLM ile Amsterdam üzerinden Romanya’ya gitmeye çalıştık. İşe yaradı. Schiphol’a vardık ve bir sonraki uçuşumuzu kaçırmayı bekledik. Sonra Amsterdam Schipol’de polise gittik, iltica başvurusunda bulunduk. Sığınmacı merkezlerinde bekleme süresi çok uzundu. Bir şeyler yapmam gerektiğini düşündüm. Okullara birçok e-posta gönderdim. Ama ne yazık ki hep olumsuz yanıt aldım. Statü sahibi olmadığım için ‘üzgünüm’ dediler. Hollandaca dersi almaya çalıştım ama benim için gerçekten pahalıydı. Üç farklı BT kursunu tamamladım. Bunlar Veri Bilimi, Tam Yığın Web Geliştiricisi ve Microsoft Azure Bulut Mühendisi idi. Eğitimimden sonra stajımı Fujitsu’da yaptım. Neyse ki Fujitsu bana kalıcı bir sözleşme teklif etti. Bunu aldım. Ve şimdi bir yıldan fazla bir süredir Fujitsu’da sistem mühendisi olarak çalışıyorum.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version