İtalya’nın başkenti Roma’da G-20 liderleri zirvesine katılmak için giden ABD Başkanı Joe Biden, Vatikan’da Papa Francis ile bir araya geldi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, dünyadaki yoksulları ve açlık, çatışma ve zulümden muzdarip olanları savunduğu için Papa’ya teşekkürlerini ilettiği belirtilirken, iklim kriziyle mücadeledeki liderliğinin yanı sıra aşı paylaşımı ve adil bir küresel ekonomik toparlanma yoluyla pandeminin herkes için sona ermesini sağlamayı savunmasını” da övüldü.
Biden’in kürtaj haklarına verdiği destek sebebiyle ABD’de tartışmalar sürerken, Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada kürtaj konusuna değinilmedi. Kişisel olarak kürtaja karşı olduğunu belirten Biden, seçilmiş bir başkan olarak görüşlerini empoze edemeyeceğini görüşünde.
VOA Türkçe’de yer alan habere göre; ABD Katolik Kilisesi hiyerarşisinin üst düzey din adamları, bir Demokrat olan Biden’in, komünyon almasının yasaklanması ve Papa ile toplantısından önce bu konuda daha da kararlı olunması gerektiğini savunmuştu. İsa’nın sofrasına katılma ayini olan komünyon, Katolik inancının merkezindeki dini tören olması açısından önemli.
Rhode Island eyaletinden Providence Piskoposu Thomas Tobin, Twitter’da “Sevgili Papa Francis, kürtajın ‘cinayet’ olduğunu cesurca belirttiniz. Lütfen bu kritik konuda Başkan Biden’a meydan okuyun. Kürtajı ısrarla desteklemesi Kilise için bir utanç ve dünya için bir skandaldır” mesajını paylaştı.
Bir başka Amerikalı muhafazakar Kardinal Raymond Burke, internet sitesinde Biden’ın adını vermeden “böyle Katolik politikacıların neden olduğu ciddi skandaldan” bahsetti.
Burke, “Aslında, ABD’de kürtaj hizmeti verilmesinin günlük hayatın bir gerçeği olduğu şeklinde bir ölüm kültürünün pekiştirilmesine önemli bir şekilde katkıda bulundular.” Dedi.
Haziran ayında, ABD Katolik Kilisesi’nin konferansında piskoposlar bu konuda bölündü. Bazı piskoposlar Biden da dâhil olmak üzere özellikle Katolik politikacılarına ihtar amaçlı bir komünyon açıklaması taslağı hazırlanması yönünde oy kullandı.
Vatikan’ın ¨birlik yerine nifak¨ getireceği yönündeki uyarısına rağmen kararlı olan piskoposlar, konuyu gelecek ay yeniden ele alacaklar.
ABD’deki komünyon tartışması hakkında geçen ay yorumları sorulan Papa, gazetecilere kürtajın “cinayet” olduğunu söylemişti. Ancak Papa’nın aynı zamanda ABD Katolik Kilisesi piskoposlarını meseleyi dini bir yoldan ziyade siyasi bir şekilde ele almakla eleştirdiği yorumları da yapıldı.
Papa, “Komünyon kusursuzlar için bir ödül değildir. Komünyon bir hediyedir, İsa’nın ve Kilisesi’nin varlığıdır” demiş, piskoposların kürtaj haklarını destekleyen Katolik politikacılara karşı “merhamet ve şefkat” yolunu tercih etmeleri gerektiğini kaydetmişti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***