Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Uluslararası Tahkim’den Belçikalı şirketin açtığı davada yetkisizlik kararı

Uluslararası Tahkim’den Belçikalı şirketin açtığı davada yetkisizlik kararı


TR724 HABER | BRÜKSEL

Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıklarının Çözüm Merkezi (ICSID), Belçika şirketi Cascade Investment’ın başvurusunu, ihtilafın Türkiye’nin iç hukukunda çözülmesi gerektiğini ileri sürerek esasa girmeden yetkisizlik kararı verdi ve davayı reddetti. Hakem Heyeti, esasa girmeden verdiği yetkisizlik kararına rağmen, kendisine sunulan beyan ve delillere göre, Türkiye’de ceza hukuku mekanizmalarının tartışmalı bir şekilde kullanıldığını ve devletin muhalif medyaya karşı tutumu konularında endişe duyduğunu dile getirdi.

Tahkim Mahkemesi, kararında, Cascade Investment’ın Cihan Medya Dağıtım (CMD) şirketine yapmış olduğu yatırımın ‘sahte olmadığını’ vurgulayarak, Erdoğan iktidarının medyaya baskısının artmasından sonra bu yatırımın yapılması nedeniyle kendisinin yetkili olmadığını savundu.

AKP’ye yakın Sabah gazetesinin haberi verirken Zaman Gazetesi’nin Cihan Medya Dağıtım (CMD) şirketine bağlı göstermesinin doğru olmadığını belirten Cascade Investment firmasından yapılan açıklamada, “Cascade Investment’in Zaman Gazetesiyle herhangi bir ortaklığı sözkonusu değildir. Cascade sadece Zaman’ı dağıtan Cihan Medya Dağıtım adlı şirketin hakim hissedarıdır. Cascade’nin tahkime gitmesinin nedeni Türkiye’ye yaptığı yatırıma el konulması nedeniyle uğradığı zararın tazmin etmekti. Hakem heyeti ise esasa girmeyip bu anlaşmazlığa bakmaya yetkili olmadığı kararını verdi. Bundan sonraki süreç kayyım kararına karşı açılmış ve 5 yıldan fazla bir süredir Anayasa Mahkemesi önünde bekleyen kararın sonucunu beklemek, olumsuz çıktığı takdirde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurmaktır.” denildi.

DOSYA AİHM YOLUNDA

Açıklamada Uluslararası Tahkim sürecine ilişkin şu bilgiler yer aldı: “Cascade, 2006 yılında bir grup girişimci tarafından Cascade2006 adıyla Belçika kanunlarına göre kurulmuş ve ana faaliyet alanı inşaat olan bir şirkettir. 2015 yılında adını Cascade Investment olarak değiştirdikten sonra Türkiye’ye yatırım yapma kararı aldı. Bu kapsamda Cihan Medya Dağıtım AŞ isimli şirketin yüzde 98 hissedarı oldu ve Türkiye’de yapmayı planladığı inşaat projeleri üzerinde yoğunlaştı.Cascade Investment’in Türkiye’ye yatırım yapmasından 10 ay sonra, 11 Mart 2016 tarihinde Cihan Medya Dağıtım’a Türkiye Cumhuriyeti tarafından kayyım atandı, Cascade Investment şirket yönetiminden uzaklaştırıldı.

Bu gelişme üzerine Cascade Investment ticari faaliyetlerini durdurarak haksız yere el konulan yatırımını geri alabilmek için hukuk mücadelesi başlattı.Cascade Investment’in Türkiye Cumhuriyeti yargı mercilerine yaptığı itirazlar sonuçsuz kalınca, Washington’da bulunan Dünya Bankası bünyesinde faaliyet gösteren Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıklarının Çözüm Merkezi’ne (ICSID) başvurarak Türkiye’ye yaptığı yatırıma el konulması nedeniyle uğradığı zararların tazminini talep etti.

Dünya Bankası bünyesinde olan ICSID Hakem Heyeti, Cascade ile Türkiye arasındaki ihtilafın Türkiye’nin iç hukukunda çözülmesi gerektiğini ileri sürerek esasa girmeksizin yetkisizlik kararı verdi.Öte yandan Cihan Medya Dağıtım’a kayyım atanmasına karşı, Cascade tarafından 30 Nisan 2016 tarihinde Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bireysel başvuru henüz karara bağlanmamıştır. Anayasa Mahkemesi’nin kararının da olumsuz çıkması halinde konu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşınacaktır.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version