Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye’deki Afgan mülteciler geri gönderilme korkusu yaşıyor


Türkiye’de yaşayan Afgan mülteciler, ülkelerine sınır dışı edilme korkusu yaşıyor. Toplumda artan mülteci karşıtlığı, Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesinden önce Türkiye’ye gelen Afgan mültecileri de kaygılandırmaya başladı.

Pakistan ve İran üzerinden haftalar ve aylar süren tehlikeli yolculuğun ardından Türkiye’ye gelen Afganlar, Türkiye’de artık kendilerini ilk zamanlarda olduğu gibi rahat hissedemediklerini belirtiyor.

Bunlardan biri de AFP haber ajansına konuşan Gavsuddin Mubariz.

20 yaşındaki Ghawsuddin Mubariz, ülkesine geri gönderilme endişesi ile uykusuz geceler yaşadığını söylüyor.

“Afgan göçmenler için endişe dolu günler”

İstanbul’da bir “fast food” iş yerinde kendisine iş bulan ve kazandığı maaşın yarısını Afganistan’da zor durumda olan ailesine gönderen Mubariz, kendisi için hayatın akışının bir anda değiştiğini belirtiyor.

Mubariz, “Ben Türkiye’ye ilk geldiğimde kolaydı. Ama şimdi çok zor. Nereye gidersek gidelim korku içinde yaşıyoruz. Durumumuz yasal olmadığı için Afganistan’a geri gönderilme endişesi yaşıyoruz.” diyor.

Türkiye, 2015 yılında Suriye’de başlayan kriz ve AB ile yapılan anlaşmanın ardından 2016 yılından bu yana dünyada en fazla göçmen ağırlayan ülkelerin başında geliyor.

Türk hükümet yetkililerine göre Türkiye 3,7 milyonu Suriyeli, 420 bini Afganlı olmak üzere 5 milyona yakın göçmeni ağırlıyor.

Covid-19 salgınıyla birlikte ülke ekonomisinin kötüleşmesi, ülkede gerek halk gerek yöneticiler arasında göçmenlere karşı geçmişe oranla olumsuz duyguların artmasına yol açtı.

Türk halkı artık daha fazla göçmen istemiyor

Türkiye’de düzenlenen son bir anket, halkın yüzde 85’inin Taliban’ın kontrolü ele almasından bu yana ülkeye yeni göçmen geleceği endişesi taşıdığını ortaya koydu.

Erdoğan son gelişeler ışığında yaptığı bir açıklamada Batılı ülkelere uyarıda bulunarak, Türkiye’nin artık “göçmen deposu” olmayacağını bildirdi.

1993 yılında Türk vatandaşlığına geçen ve şu anda bir bakkal işleten Habib Üzbek adlı Afgan da oturma ve çalışma izni olmasına rağmen bu baskıyı hissettiğini söylüyor.

“Parmakla bizi gösteriyorlar”

Uzbek, “Sokakta, otobüste, insanlar bizi Afganlar burada diye parmaklarıyla gösteriyorlar” diyerek rahatsızlığını dile getirdi.

Mubariz ise, “Yakalanıp, sınır dışı edilirsem ne yaparım endişesiyle uykusuz geceler geçiriyorum. Taliban elimizde ne var ne yok aldı. Umutsuz bir durumdayız.” dedi.

AFP’ye göre toplumdaki Afganlar bu gergin ortamda pek ortaya çıkmamaya dikkat ediyor ve pazar günleri bir sahada Pakistanlı göçmenlerle kriket oylayan Afgan göçmenler artık buraya gelmiyor.

Kiralar göçmenler yüzünden mi fırladı?

CHP İstanbul İL Başkan Yardımcısı Burkay Düzce ise “Biz bu insanlar ‘Taliban’a geri verilsin’ demiyoruz. Sadece ‘yeni gelenlere ne önerebiliriz?’ bu soruyu yöneltiyoruz” diyerek partisinin görüşlerini açıkladı.

İstanbul’da yaşayan Mehmet Emin ise, “Afgan göçmenler yüzünden kiralar fırladı, on on beş kişi bir apartmanı paylaşıyor, onları istemiyorum.” diyerek göçmenlere yönelik tepkisini dile getirdi.

İstanbul’da bir üniversitede görevli Deniz Şenol Sert, halktan gelen bu tepkinin Türkleri sığınma arayanlara “merhamet” göstermeye çağıran Erdoğan’ı daha katı olmaya zorlayacağı görüşünü dile getirdi. Deniz Senol Sert, ” Kaynaklar için rekabet olduğu sürece… bu yabancı nefreti devam edecek.” dedi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version