Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye, 2021 Küresel İnovasyon Endeksi’nde 10 sıra yükselerek 41. sıraya yerleşti


Bu yıl 14’üncüsü yayınlanan Küresel İnovasyon Endeksi (GII) raporunda 132 ülke ekonomisinin yıllık performansı değerlendirildi.

Buna göre Türkiye ‘Kuzey Afrika ve Batı Asya’ kategorisinde en yüksek inovasyon performansı gösteren ilk üç ülke arasına girdi.

Kendi bölge kategorisinde İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin ardından üçüncü sırada yer alan Türkiye, 132 ülkenin bulunduğu listede de GII derecelendirmesinde 41. sırada yer aldı.

Türkiye bölgesinde aslında dördüncü

Ne var ki, raporun not kısmında bölge kategorisinde ada ülkelerin yer almadığı belirtiliyor. Bu ülkeler de dikkate alındığında İsrail’in ardından Kıbrıs Rum Kesimi ikinci, Birleşik Arap Emirlikleri üçüncü ve Türkiye dördüncü sırayı alıyor.

Avrupa kategorisinde ise ilk üç sırayı İsviçre, İsveç ve İngiltere aldı.

Gelir seviyesi kategorisinde dördüncülük

Üst-orta gelir seviyesinde belirlenen Türkiye, bu kategoride de Çin, Bulgaristan ve Malezya’nın ardından 4. ülke olarak yer aldı.

132 ülkenin GII puanlamasında en yüksek puan 65,5 ile İsviçre’nin, en düşük puan ise 15 ile Angola’nın oldu.

Türkiye 10 sıra yükseldi

Bir önceki seneye göre 10 sıra yukarı çıkarak ilk 50 ülke arasına giren Türkiye ise 38,3 inovasyon puanı ile 41. sırada yer aldı.

Türkiye’nin bir üstünde 39,9 ile Polonya, bir altında ise 37,3 puan ile Hırvatistan bulunuyor.

“Türkiye inovasyonda sistematik gelişim sergiledi”

Raporda inovasyon konusunda Çin’in en büyük oyunculardan biri olduğu kaydediliyor ve Türkiye, Vietnam, Hindistan ve Filipinler’in oluşturduğu TVIP ekonomileri adı verilen grubun inovasyon konusunda sistematik olarak kendilerini geliştirdikleri ve arayı kapamaya başladıkları kaydediliyor.

Ar-Ge’ye ayrılan kamu bütçesi 2020’de azaldı

Türkiye adına bir diğer önemli gösterge de dünyada devletlerin araştırma ve geliştirmeye ayırdıkları kamu bütçesindeki artış oranları ile ilgili. Buna göre 2020’yılında bu kaynağı pozitif oranda arttıran 11 ülke oldu. Türkiye 12. sırada ancak 2020 yılında bu bütçede bir büyüme değil, yüzde 5’lik küçülme yaşandı.

TİM Başkanı Gülle: İhracat yapan 100 bin şirketimiz ürünlerine inovasyon katmak için çalışıyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle’nin de ön sözü bulunan raporda Gülle şunları söylüyor:

“İnovasyon küresel ölçekte giderek daha önemli bir rol oynayan bir araçtır. Özellikle son 20 yıldır küresel ticaret arenasında katma değeri yüksek ürünler ve servisler ile inovasyon ekonomisi merkezi bir konum aldı. Bu nedenle Türkiye olarak GII’ye çok önem veriyoruz. İhracat yapan 100 bin şirketimiz inovasyonu kendi ürün ve hizmetlerine katmak için çalışıyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi üniversite-sanayi işbirliğini güçlendirmek için InoSuit gibi yenilik programlarını destekliyor. İnovasyon şampiyonlarını belirlemek için tasarlanan İnovaLEAGUE, 176 üniversiteden öğrenciyi inovasyon konusunda eğiten İnovaTİM, Türkiye’deki tüm teknoloji girişimlerinin yüzde 20’sine destek vererek 1200’den fazla girişimci yetiştiren bir TİM-TEB Global House işbirliği.

Ayrıca, Ticaret Bakanlığı tarafından koordine edilen inovasyon ekosisteminin en büyük buluşması olan Türkiye İnovasyon Haftası gibi yıllık inovasyon etkinlikleri düzenliyoruz.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version