Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Turkey Tribünal’de yargılama sürüyor: Türkiye’de işkencecilere karşı cezasızlık norm haline geldi

Turkey Tribünal’de yargılama sürüyor: Türkiye’de işkencecilere karşı cezasızlık norm haline geldi


AKP rejiminin insan hakkı ihlallerinin yargılandığı Türkiye Tribünali halk mahkemesi üçüncü gününde işkence ve kötü muamelelerin cezasız bırakılmasıyla ilgili rapor açıklandı. Raportör Dr. Emre Turkut, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin eski başkanı başkanlığında 6 hakimden oluşan mahkeme heyetine Türkiye’de cezasızlıkla ilgili raporunu sundu. Turkut, Türkiye’de işkence ve kötü muameleye karşı cezasızlığın artık bir norm haline geldiğini anlattı.

Türkiye Tribünali’nin üçüncü günü Dr. Emre Turkut’un ‘Türkiye’de Cezasızlık’ raporunun sunumu ile başladı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin eski başkanı başkanlığında 6 hakimden oluşan mahkeme heyetine Türkiye’de cezasızlıkla ilgili raporu sunuldu.

YARGILANMALAR İZNE BAĞLANDI

Emre Turkut, Türkiye’deki cezasızlık sorununun çok uzun zamandır olduğunu anlattı. Bunu 1980 darbesi, 90’lı yıllar ve 15 Temmuz sonrası olarak tanımladı. Cezasızlığı da faillerin adli makamlardan saklanması olarak ifade etti. Bu kişilerin özellikle polis, asker gibi kamu görevlilerden oluştuğunu belirten Turkut, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Bildirgesini, BM İnsan Hakları Bildirgesi ve Avrupa Sözleşmesi’ni imzaladığını hatırlattı.

Türkiye’deki kamu görevlilerinin yargılanması için üst makamdan izin alınması gerektiğini, bunun en büyük sonucunun olayların soruşturulmaması olarak ortaya çıktığını kaydeden Turkut, Hrant Dink cinayetiyle ilgili sorumluların idari izin sebebiyle yargılanamadığını vurguladı. Turkut, “Özellikle MİT görevlilerinin ve Genelkurmay Başkanı’nın yargılanmasının izne bağlı olmasının büyük bir keyfilik getirdi” dedi.

KHK’LARLA İŞKENCELER YARGI DIŞI BIRAKILDI

Emre Turkut, 15 Temmuz sonrası sonrası cezasızlık uygulamasının çarpıcı bir artış gösterdiğini kaydetti. Raporda, gözaltınaki öğretmen Gökhan Açıkkollu’nun öldürülmesi, Urfa’da Kürtlere yapılan işkence ve Ankara’da gözaltına alınan diplomatlara yapılan işkenceyi ele aldıklarını belirtti. Turkut, şu ifadeleri kullandı:

“Hiç de şaşırtıcı olmayan bir şekilde, cezasızlık uygulaması ile işkence ve kötü muamele iddiaları, 2016’dan bu yana Türkiye’nin insan hakları sicilinin en yaygın temalarından biri olarak ortaya çıktı. Tutuklama süreleri ve gözaltı süreleri çok uzun tutuldu, 30 gün hakim yüzü görmeden gözaltında kalabiliyordunuz, ilk 6 aylık zaman diliminde hücre cezası, avukatla görüşme hakları gibi insan hakları çok sınırlandı. Bütün bunların yanı sıra ilk dönemde çok onur kırıcı görüntüler ve olaylar da basına yansıdı. Darbe girişimi sonrası 668 nolu KHK ile asker, polis ve sivillerinin 15 Temmuz günü darbeye karşı yaptıkları katliam, öldürme ve sonrasında işkenceler yargı kapsamı dışında bırakıldı.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version