Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

TOGG’un alan adı için açılan dava reddedildi: Türkiye kötü niyetli!

TOGG’un alan adı için açılan dava reddedildi: Türkiye kötü niyetli!


2022 yılı sonunda üretileceği ileri sürülen yerli otomobilin marka ismi TOGG’un ‘TOGG.com’ alan adını (domainini) almak için 21 Haziran’da WİPO’ya (Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi) şikayetçi olduğu ortaya çıktı. D2021-1949 nolu dava dosyasına göre WİPO, Türkiye’nin şikayetini haksız bularak şikayeti reddetti. Kararda Türkiye’nin ihtilaflı domaini ‘tersine ele geçirmeye’ çalıştığına vurgu yapıldı. Türkiye’nin ‘kötü niyetli’ olduğuna dikkat çekildi.

Mahkeme kararına göre Türkiye’nin ilk şikayetinden sonra 29 Haziran’da ‘şikayet’ dilekçesi değiştiriliyor. 6 Temmuz’da ise ‘şikayetin geri çekildiğine’ dair yazı gönderiliyor. Ancak karşı taraf Türkiye’nin şikayetini geri çekmesine itiraz ediyor. Merkez de davanın devamına karar veriyor. 21 Temmuz 2021’de taraflar, uzlaşma seçeneklerini araştırmak için yargılamanın askıya alınmasını talep ediyor. Anca bir uzlaşma olmayınca dava 12 Ağustos’ta yeniden başlıyor.

Tartışmalı alan adı (togg.com), NameCheap, Inc. (Tescil Şirketi) adına kayıtlı. Kararda, “Şikayet eden, 28 Haziran 2018 tarihinde otomobil üretmek amacıyla kurulmuş bir Türk şirketidir. Şikayet edenin henüz bir fabrikası yoktur ancak Aralık 2019’da İtalya’da üçüncü bir tarafça iki prototipin üretildiği iki elektrikli araç için planlarını açıkladı.” deniliyor. Şikayet edenin (togg.com.tr) alan adının 16 Temmuz 2018 tarihinde tescil ettirildiğine dikkat çekiliyor.

Kararda davalının ise ‘George Gould’un Ofisi’ olduğu anlatılıyro. Şöyle deniliyor: “Bay Gould şu anda Virginia, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bir şirketin bilgisayar operasyonlarının yöneticisidir. 2001’den 2012’ye kadar bilgi teknolojileri satış ve servis işini sürdürmek üzere kurduğu TOGG A.Ş.’de Bilişimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı / Proje Yönetimi Lideri olarak görev yaptı.”

ALAN ADI 2003 YILINDA TESCİL EDİLMİŞ

Kararda, söz konusu alan adının 2003 tarihinde tescil ettirildiğine vurgu yapılıyor: “İhtilaflı alan adı 5 Ocak 2003’te oluşturuldu. Davalı tarafından sağlanan tarihsel WhoIs verilerine göre, 13 Temmuz 2005 gibi erken bir tarihte ‘The Office of George Gould’ adına tescil edildi. Sağlanan arşivlenmiş bir ekran görüntüsüne göre davalı tarafından, ihtilaflı alan adı, 31 Mayıs 2009 gibi erken bir tarihte Bay Gould ve şirketinin hizmetlerini tanıtan TOGG Inc.’e ait bir web sitesine çözümlenmiştir. Davalı tarafından sağlanan diğer tarihsel WhoIs verilerine göre, ihtilaflı alan adı isim, 25 Şubat 2012 gibi erken bir tarihte <tcbinc.com> alan adında bir e-posta iletişim adresi ile “The Office of George Gould” adına tescil edilmiştir. Ancak, Tescil Ettiren’in verdiği bilgiye göre, ihtilaflı alan adı tarafından satın alınmıştır. İhtilaflı alan adı şu anda <tcbinc.com> adresine yönlendiriliyor ve bu adres, ‘TCB – Take Care of Business, Inc.’ için bir web sitesine yönlendiriliyor.”

KARARIN ORJİNALİNE BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

https://www.wipo.int/amc/en/domains/search/text.jsp?case=D2021-1949

HİÇ BİRŞEY ÜRETMİYOR, İTİBARI YOK!

Kararda Türkiye için kullanılan şu ifadeler de dikkat çekici: “Şikayet eden, 2018 yılında kurulmuş, hiçbir şey üretmiyor, hiçbir şey satmıyor, müşterisi ve ürün itibarı yok ve bir markanın fiili kullanımının gerekli olmadığı yargı bölgelerinde çoğunlukla mecazi ve yakın tarihli çeşitli ticari marka tescilleri elde etti.”

TÜRKİYE HİLE YAPTI

TOGG.com için açılan davada Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi Ve Ticaret AŞ’nin domaini tersine ele geçirmeye çalıştığı kaydediliyor: “Ters Alan Adı Ele Geçirme, Kuralların 1. paragrafında “kayıtlı bir alan adı sahibini bir alan adından yoksun bırakmaya çalışmak için UDRP’yi kötü niyetle kullanmak” olarak tanımlanmaktadır. Davalı, Şikayet Eden’in 2018 yılında TOGG’u marka olarak seçtiğinde ihtilaflı alan adının zaten kayıtlı olduğunu bilmesi gerektiğini ileri sürmektedir. Şikayet Edilen, ihtilaflı alan adını satmaya bile çalışmıyor, ancak 18 yıldır yürüttüğü iş sürecinde kullanıyor. Şikayet Edilen, ihtilaflı alan adını satın almak için yapılan bir veya daha fazla araştırmanın arkasında Şikayet Eden’in olduğuna makul ölçüde inanmaktadır.”

Kararın sonunda ise “Yukarıda belirtilen nedenlerle, şikayet reddedilmiştir.” deniliyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version