Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Taliban, Kabil’de kadın eylemlerini haberleştiren gazetecilere işkence yaptı!

Taliban, Kabil'de kadın eylemlerini haberleştiren gazetecilere işkence yaptı!



Afganistan’ın önemli gazetelerinden Etilaat Roz’un kurucusu ve yayın yönetmeni Zaki Daryabi, iki meslektaşının yaralı bir halde çekilmiş fotoğraflarını kamuoyu ile paylaştı. Reuters’ın da aboneleriyle paylaştığı fotoğrafta gazetecilerin sırtlarında, bacaklarında, omuzlarında ve kollarında yaralar olduğu görülüyor.

Taliban’ın atadığı yetkililerden biri Reuters’a konuştu. İsmini açıklamayan yetkili, gazetecilere uygulanan şiddet ile ilgili soruşturma başlatılacağını duyurdu.

Daryabi, bu olayın ülke genelindeki bağımsız medyaya bir mesaj niteliğinde olduğunu dile getirdi. Daryabi, “Arkadaşlarımız 4 saatten fazla gözetim merkezinde tutuldu. Bu dört saat boyunca meslektaşlarımız şiddete maruz kaldı ve işkence gördü” dedi.

Gazeteciler, Kabil’de “Eşit haklar istiyoruz, hükümete kadın istiyoruz” sloganları atan yüzlerce kadının eylemini haberleştirmişti. Radikal islamcı örgüt, eyleme katılan kadınları da kırbaç ve elektrik şok veren coplarla dövdü, taciz etti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Af Örgütü, “Protestoların bastırılması, Taliban’ın insan hakları vaatleriyle bağdaşmıyor” dedi.

Af Örgütü Güney Asya Kampanyacısı Samira Hamidi şunları söyledi:

“Taliban defalarca ve ısrarlı bir biçimde insan haklarına saygı göstereceklerini açıkladı; ancak bu vaatler şu an ülkenin çeşitli yerlerinde gördüklerimiz ve duyduklarımızla hiçbir şekilde bağdaşmıyor.”

“Haklı olarak gelecekten endişe eden ve sokaklara çıkan Afganlar, özellikle de kadınlar korkutma, taciz ve şiddetle karşı karşıya kalıyor. Protestoları haber yapmak isteyen çok sayıda gazeteci gözaltına alındığını, dövüldüğünü ve ekipmanını el konulduğunu bildirdi.”

“Ölüm ve yaralanma haberleri geliyor ve büyük bir olay çıkma riski oldukça yüksek. Taliban’a gerilimi azaltma ve insanların barışçıl toplanma ve protesto konusundaki temel haklarını kullanabilmesine izin verme çağrısı yapıyoruz.”


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version