Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Taliban, ele geçirdiğini iddia ettiği Pençşir Vadisi’ne bayrağını dikti, direnişçi lider ayaklanma çağrısı yaptı

Taliban, ele geçirdiğini iddia ettiği Pençşir Vadisi'ne bayrağını dikti, direnişçi lider ayaklanma çağrısı yaptı


Taliban, kontrolünü ele geçirdiklerini iddia ettiği Pençşir Vadisi’ne bayraklarını dikerken çekilen görüntüleri paylaştı. Başkent Kabil’in kuzeydoğusundaki Pençşir, Taliban’ın kontrolü dışında kalan az sayıda bölgeden biriydi.

Ulusal Direniş Cephesi ise halen tüm stratejik noktaları tuttuklarını ve savaşmaya devam ettiklerini ileri sürerek Taliban’ın iddiasını reddetti.

 

Direnişçilerin lideri Ahmed Mesud, sosyal medyada yayınlanan ses kaydında, Taliban’a karşı ülke çapında ayaklanma çağrısı yaptı.

 

Mesud, uluslararası kamuoyunu ise Taliban’ı meşrulaştırarak örgüte askeri ve siyasi güven sağlamakla suçladı.

 

Taliban Sözcüsü: Kontrolü sağladık

 

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Afganistan’da kendilerine direnen tek bölge olan Pençşir Vadisi’nde Ulusal Direniş Cephesi güçlerini yenilgiye uğrattıklarını ve vilayette kontrolü sağladıklarını iddia etti.

 

Zabihullah Mücahid, “Bu zaferle birlikte ülkemiz savaş bataklığından bütünüyle çıkarılmıştır” dedi.

 

Mücahid, “Pençşir Vadisi’nde yaşayanlara da, Afganistan’ın diğer bölgelerinde yaşayanlar gibi saygı duyacağız” diye konuştu.

 

Pençşir Vadisi’ndeki ağır çatışmalarda hiçbir sivilin ölmediğini belirten Mücahid ayrıca, Ulusal Direniş Cephesi’yle müzakerelerde bulunmak istediklerini ancak görüşmeler başarısızlıkla sonuçlanınca güç kullanmak zorunda kaldıklarını söyledi.

 

Sosyal medyada yayımlanan bazı görüntülerde Taliban güçlerinin Pençşir vilayetinde valilik binasında bayraklarını dalgalandırırken görülüyor.

 

Ulusal Direniş Cephesi reddetti

 

Ulusal Direniş Cephesi ise Taliban’ın iddialarını reddediyor.

 

Cephe sözcülerinden Ali Maysam BBC’ye yaptığı açıklamada, “Bu doğru değil. Taliban, Pençşir’i ele geçirmedi” dedi.

 

Ulusal Direniş Cephesi liderlerinin nerede olduğu bilinmiyor.

 

Afganistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Emrullah Salih’in de ülkeyi terk ettiği bildiriliyor.

 

Ancak bu haberler henüz Salih’in yakın çevresi tarafından doğrulanmadı.

 

Afganistan’ın başkenti Kabil’de basın toplantısı düzenleyen Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid ise henüz yeni hükümeti açıklamaya hazır olmadıklarını belirtti.

 

Mücahid, “Hükümetle ilgili tüm önemli kararlar alındı. Yakında tüm bakanlar açıklanacak. Ancak bunun için biraz daha zaman gerek” dedi.

 

Taliban sözcüsü, kadınların düzenlediği bir protesto gösterisinin dağıtılmasıyla ilgili bir soruya ise “Halen hiçbir gösteriye izin vermiyoruz. Hükümet kurulduğunda tüm taleplerle ilgilenilecek” yanıtını verdi.

 

Kabil’de güvenliğin sağlanması için gereken tüm önlemleri aldıklarını kaydeden Mücahid, şehirde meşru şekilde bulunmayan silahlı herkesin kentten uzaklaştırılacağını vurguladı.

 

Mücahid ayrıca son dönemde, Kabil’de hırsızlık yaptıklarından şüphelenilen 300’den fazla kişinin gözaltına alındığını söyledi.

 

Afganistan’ın ekonomik sorunlarının da farkında olduklarını vurgulayan Mücahid, “Barışla birlikte ekonomik durum da düzelecek, umarız ki ülkemiz yeniden inşa edilecek. Diğer ülkelerle insani yardıma ilişkin görüşmeler yapıyoruz” dedi.

 

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid basın toplantısında ayrıca liderleri Haybatullah Akundzade’nin sağlık durumunun iyi olduğunu ve yakında kamuoyu önüne çıkacağını açıkladı.

 

Zabihullah Mücahid, Pakistan’ın Afganistan’la tüm sınır kapılarını kapattığını, buna gerekçe olarak ülkelerinde hapishanelerden kaçan mahkumların güvenlik riski oluşturmasını gösterdiğini söyledi.

 

Kabil Havalimanı’da iç hat seferlerinin başladığını hatırlatan Mücahid, dış hat seferlerinin de en kısa sürede başlamasını istediklerini ancak havalimanında büyük hasar olduğunu belirtti.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version