Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Rejim günlük yaşıyor: Faiz kararını, kurun o günkü seyri belirleyecek

Enflasyon politika faizini aştı, dolarizasyon sürüyor… MB ne yapacak?


HABER ANALİZ | YUSUF DERELİ

Yüzde 19 olan politika faizinde indirim ihtimalinin güçlenmesi döviz kurunu hareketlendirdi. 13 Eylül’de 8,42’lerde olan dolar 8,58’i aştı. Euro ise 9,97’den 10,11’e fırladı. Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının yapılacağı 23 Eylül’e kadar tırmanışın sürmesi bekleniyor. Peki 23 Eylül’deki toplantıda nasıl bir karar çıkacak?

AKP rejiminin sorunlara ‘kalıcı’ çözüm bulmak gibi bir derdi yok ve hiç olmadı. Rejim günlük yaşıyor! Dolayısıyla 23 Eylül’de faiz kararında da o günkü dolar kuru etkili olacak. Dolar kurunun 8,75 seviyelerinde olduğu bir fiyatlamada göstermelik de olsa faiz indirimi kararı alınması düşük bir ihtimal.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, geçtiğimiz ay yaptığı, “Faiz oranlarında düşüşe geçiyoruz.” açıklaması ve ardından MB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun ‘çekirdek enflasyonu dikkate alacaklarına’ dair sözleri 23 Eylül’deki PPK toplantısını daha da önemli hale getirdi. Geçtiğimiz günlerde döviz tevdiat hesaplarındaki zorunlu karşılık oranlarının da artırılması ‘faizlerin düşürüleceği’ yönündeki beklentileri yukarı çekti.

Şahap Kavcıoğlu’nun ‘çekirdek’ enflasyon çıkışı bir şeyi net olarak ortaya koydu; Erdoğan, faiz indirimi konusunda kararlı. 23 Eylül’de olmazsa bir sonraki PPK toplantısında söz konusu oran kesinlikle düşürülecek gibi görünüyor. Zaten Kavcıoğlu da faizleri düşürsün diye bir gece yarısı göreve getirilmişti. Ancak mevcut piyasa şartları bugüne kadar bunu mümkün kılmadı.

IIF: FAİZ İNDİRİMİ EYLÜL’DE BAŞLAYACAK

Yaşanan gelişmeler sonrası Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) TCMB’nin faiz indirimlerine Eylül ayında başlamasını beklediğini aktardı. Raporda, Türkiye’de büyüme kaygılarının enflasyon endişelerini aşacağı ve TCMB’nin bu doğrultuda yıl sonuna kadar 200 baz puan faiz indirimi yapacağı tahmin edildi: “TCMB’nin beklenen gevşetme döngüsüne Eylül ayında 50 baz puan indirimle başlamasını bekliyoruz. Türkiye’de baz etkisinin azalması ile Kasım-Aralık döneminde manşet enflasyonda gerileme bekliyoruz. Ocak ayına kadar 150 baz puanlık ek indirim de muhtemel görünüyor.”

FAİZ İNDİRİMİNE ZEMİN HAZIRLANDI

Açıkçası Şahap Kavcıoğlu’nun ‘çekirdek enflasyon’ çıkışı öncesine kadar politika faizinin Eylül’de düşürülmesinin mümkün olmadığını düşünüyordum. Hala da öyle düşünüyorum ancak son yaşanan gelişmeler, iktidarın gözünü kararttığını gösteriyor. Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, söylem değiştirdi ve ‘çekirdek enflasyon’ çıkışıyla faiz indirimine zemin hazırladı. Ardından DTH’lerde zorunlu karşılık oranlarının yüzde 21’den yüzde 23’e çekilmesi de politika faizinin düşürüleceği şeklinde yorumlandı.

FAİZ İNDİRİMİ ÇÖZÜM OLUR MU?

Dövize olan talebi azaltmak için daha önce de döviz alım satım vergisi konulmuştu. Ancak bu vergi de ‘dolarizasyonun’ önüne geçemedi.

Rejim anlamamakta ısrar ediyor; insanlar bankaların döviz için verdiği faiz oranını beğendikleri için değil, TL’ye daha doğrusu ekonomi yönetimine güvenmedikleri için dolara, euro’ya koşuyor… Dolayısıyla alım satım vergisi konulması ya da zorunlu karşılık oranının artırılması insanları dövizden vazgeçirmiyor.

İNDİRİM KARARINI PİYASALAR VERECEK!

Piyasalar 23 Eylül’e kilitlendi. Politika faizinin göstermelik de olsa düşürüleceği yönünde bir beklenti var. 50 baz puan indirime gidilmesi sürpriz olmaz.

Bu yazının kaleme alındığı saatlerde dolar 8,53 seviyelerindeydi, 2 saat geçmeden 8,58’e tırmandı. Muhtemelen 23 Eylül’e kadar döviz kurunda artış devam edecek. İndirim kararı gelirse ne olacağını tahmin etmek güç.

AKP rejimi günlük yaşıyor! Ekonomi politikaları da ‘günlük’… Sorunlara kalıcı çözümler bulmak yerine görmezden geliyor, üzerini örterek ‘öteliyor.’

Marketlere yapılan ‘fahiş fiyat’ baskınlarıyla enflasyonu düşüreceğine inanan bir rejim var karşınızda! Bu rejimden ‘makul ve mantıklı’ bir çözüm beklemek saflık olur…

Faiz kararında da ‘günlük’ stratejinin etkili olacağını düşünüyorum.

22 Eylül’deki dolar kuru faiz kararında doğrudan etkili olacak. O gün dolar kuru 8,50-8,60 bandında olursa faiz indirimi mümkün. Net bir rakam söylemek zor ancak kur 8,70’in üzerine çıkarsa faiz indirimi göstermelik de olsa zor görünüyor….

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version