Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Muhalif liderlerin hapiste olduğu Rusya’da Putin’den halka ‘sandığa gidin’ çağrısı


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, halkı, yarın başlayacak ve 3 gün sürecek parlamento seçimlerinde sandığa gidip oy kullanmaya çağırdı.

Ancak Putin karşıtı muhalif siyasetçilerin birçoğu ya seçimlerden men edildi ya da çeşitli suçlamalarla cezaevine atıldı.

Rusya Merkez Seçim Komisyonuna göre, koronavirüs önlemleri nedeniyle Devlet Duması seçimleri 17-19 Eylül tarihlerinde düzenlenecek.

Bunun yanı sıra bazı federatif bölgelerde de yönetici ve parlamento seçimleri için oylama yapılacak.

Seçim öncesi, ocak ayında Putin’in en önde gelen muhalifi Aleksey Navalny’nin tutuklanmasıyla başlayan muhalif seslerin kısılması sürecine bağımsız medya üzerindeki baskılar da eklendi.

Bu arada analistler, Vladimir Putin’in Birleşik Rusya Partisi’nin alt mecliste çoğunluğu elinde tutmasına kesin gözüyle bakıyor.

Ülke genelinde ve yurt dışındaki temsilciliklerde 110 milyon seçmen oy kullanabilecek.

Oylama öncesi yapılan kamuoyu yoklamaları ise seçime katılımın oldukça düşük olacağını gösteriyor.

Aralarında Çeçenistan, Dağıstan, Mordovya ve Tuva cumhuriyetlerinin bulunduğu 12 federal bölgede başkan ve vali seçimi, 39 bölgede parlamento seçimi, 19 bölgede ara seçimler, 11 bölgenin idari merkezinin parlamento seçimleri ve 5 şehirde yerel seçimler yapılacak.

Ukrayna’dan Kırım’da seçim yapılmasına sert tepki

Öte yandan Ukrayna hükümeti, 2014’te Rusya tarafından ilhak edilen Kırım’da da seçim yapılmasına sert tepki gösterdi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Kırım’da oy kullanılmasıyla ilgili Rusya’nın uluslararası hukuku “açık bir şekilde ihlal ettiğini” söyledi.

Ayrıca Kuleba, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün yeniden sağlaması için Birleşmiş Milletler’i göreve çağırdı.

Ukrayna Parlamentosu da, Moskova’nın Kırım’da seçim düzenlemesini “yasadışı” ilan ederek uluslararası toplumdan sonucu tanımamasını istedi.

AGİT gözlemci göndermeyi reddetti

Avrupa ve Güvenlik İşbirliği Teşkilatı (AGİT) seçimlere gözlemci göndermeyi reddetti.

Teşkilat, ret gerekçesini “istedikleri sayıda gözlemci göndermelerine Rusya’nın izin vermemesi” olarak gösterdi.

Rusya Merkez Seçim Komisyonu ise teşkilata gözlemci kısıtlamasını Covid-19 salgın koşullarındaki önlemler dahilinde getirdiklerini savundu.

Geçen seçimlere katılım oranı yüzde 47,88’de kalmıştı

18 Eylül 2016’da yapılan Duma seçimlerine katılım yüzde 47,88’de kalmıştı.

2016’daki seçimlerde, genel başkanlığını eski Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev’in yürüttüğü Birleşik Rusya yüzde 54,20 oy alarak 343 milletvekili ile tarihinde en çok sandalyeye sahip olmuş ve iktidarda kalmıştı.

Yüzde 13,34 ile ikinci olan Komünist Parti’yi yüzde 13,14 Liberal Demokrat Parti, yüzde 6,22 ile Adil Rusya takip etmişti.

Anketlerde Putin’in partisi önde ancak geçmişe göre oyu daha az

Seçim öncesinde yapılan anketlere göre, parlamentonun alt kanadı Duma’ya yönelik güven azalırken Birleşik Rusya Partisi’nin, en yakın takipçisi Komünist Parti’ye açık ara fark atarak birinci olduğu görülüyor.

Anketlerde, Putin’in partisi Birleşik Rusya’nın önceki seçime göre daha az oy alacak olması dikkati çekiyor.

Levada Analiz Merkezine göre, mart ayında Duma’nın faaliyetlerini destekleyenlerin oranı yüzde 42 iken geçen ay bu oran yüzde 37’ye düştü.

Desteklemeyenlerin oranı ise yüzde 55’ten yüzde 59’a yükseldi.

Rusya Kamuoyu Araştırma Merkezinin (VTSİOM) eylül ayında yaptırdığı anket çalışmasına göre, Birleşik Rusya yüzde 29,3, Komünist Parti yüzde 16,6, Liberal Demokrat Parti yüzde 7,8, Adil Rusya yüzde 6,1 desteğe sahip. Kararsızların oranı ise yüzde 14.

Kamuoyu Fonu’nun (FOM) yaptığı eylül ayındaki ankete göre, Birleşik Rusya Partisi yüzde 29, Komünist Parti yüzde 14, Liberal Demokrat Parti yüzde 11, Adil Rusya yüzde 5 alarak barajı geçen partiler olacak. Ankete göre, kararsızların oy oranı yüzde 19.

Muhalefetin eleştirileri

Muhalefet, seçimlerin yapılış yöntemini eleştiriyor. Zira seçimlere ‘aşırıcılık ile ilgili yasada yapılan değişiklikler’ nedeniyle ciddi sayıda muhalif ve bağımsız adayların katılmasının engellendiğini dile getiriyor.

Bu yüzden muhalefet, seçmene bulunduğu bölgede iktidar partisinin rakibi olan partilerin adaylarının desteklenmesi için propaganda ve çalışma yapıyor.

Seçim sonrasında da muhalefetin seçim sonucuna yönelik protesto gösterileri yapmayı planladığı ifade ediliyor.

Ayrıca geçen ay seçimler öncesinde Putin’in kararı ile emeklilere 10 bin ruble (135 dolar) ve ordu mensuplarına 15 bin ruble (202 dolar) ilave ödeme yapılması eleştirilen konulardan biri oldu.

Anayasa değişikliği Duma’yı güçlendirdi

Öte yandan geçen yıl Rusya’da referandum ile yapılan anayasa değişikliği sonucunda Parlamentonun alt kanadı Duma’nın yetkileri genişletilmişti.

Daha önce devlet başkanı, Duma’nın onayıyla başbakanı atarken başbakan yardımcıları ve kabine üyelerini başbakanın önerisiyle görevden azledebiliyordu.

Anayasa değişikliğinden sonra devlet başkanının başbakan, başbakan yardımcıları ve icracı bakanları atayabilmek için Duma’nın onayını alması gerekiyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version