Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

IPSOS, Avrupa Parlamentosu için araştırdı: ‘Fonları, hukukun üstünlüğüne inanan ülkelere verin’

IPSOS, Avrupa Parlamentosu için araştırdı: ‘Fonları, hukukun üstünlüğüne inanan ülkelere verin’


ERSAN AY | BRÜKSEL TR724

IPSOS Araştırma’nın Avrupa Parlamentosu (AP) için online olarak yaptığı anketten çarpıcı sonuçlar çıktı. 27 AB üyesi ülkeden 26 binden fazla kişinin katıldığı anket sonuçlarına göre her 5 Avrupalıdan 4’ü AB’nin sadece hukukun üstünlüğüne ve demokratik değerlere saygı duyan üye ülkelere fon sağlaması gerektiğini düşünüyor.

AP Başkanı David Sassoli yaptığı açıklamada Parlamento’nun demokratik değerlere saygı duymayan ve hukuku üstün tutmayan üye ülkelerin AB Kurtarma Fonlarından yararlanamaması gerektiği konusunda net olduğunu söyledi. “AB değerlerini sürekli olarak baltalarsanız, AB fonlarını beklememelisiniz.” dedi.

Anket sonuçlarına göre Avrupalılar ‘YeniNesilAB’ programı çerçevesinde dağıtılan AB fonlarının şeffaf olmasını ve etkin bir şekilde kontrol edilebilmesini de açıkça destekliyor. AP halkın bu düşüncesini paylaştıklarını ve AB fonlarının daha çevreci, daha dijital ve esnek bir Avrupa toplumu hedefleri doğrultusunda kullanılmasını sağlamak için şu anda Avrupa Komisyon ile beraber üye ülkelerin ulusal planlarının yakından takip edildiğini bildirdi.

AB’YE GÜVEN YÜKSEK

Her beş vatandaştan üçü (yüzde 60), ‘YeniNesilAB’ projelerinin ülkelere koronavirüsün getirdiği ekonomik ve sosyal zararın üstesinden gelme noktasında yardımcı olacağına inanıyor. Vatandaşların yüzde 59’u ayrıca programın ülkelerinin gelecekteki zorluklara daha iyi hazırlanmasına yardımcı olacağını söylüyor. Sonuç olarak Avrupa Birliği’nin 800 milyar Euro’luk kurtarma programı AB vatandaşları tarafından olumlu karşılanıyor. Anket ayrıca Avrupa vatandaşlarının yüzde 53’ünün Avrupa Birliği hakkında olumlu, sadece yüzde 19’unun oldukça veya çok olumsuz bir imaja sahip olduğunu gösteriyor.

AB genelinde olumlu karşılanan kurtarma fonlarının üye ülkelerin hükümetleri tarafından nasıl kullanılacağına dair ise bazı ülkelerin vatandaşlarının ciddi endişeleri var. Vatandaşların ortalama yüzde 45’i bu konuda ulusal hükümetlerine güvenirken, ankete katılanların yüzde 41’i az yada çok şüphelerini dile getiriyor. Yapılan açıklamada Avrupa Parlamentosu’nun son zamanlarda koşulluluk, kontrol ve şeffaflık ihtiyacı konusundaki tutumunun kamuoyu tarafından açıkça desteklendiği vurgusu yapıldı.

Anket sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 43’ü Avrupa Parlamentosu’nun iklim değişikliği konusuna öncelik vermesi gerektiğini düşünüyor. Yüzde 32’lik kesim yoksulluk ve sosyal dışlanma ile mücadeleye öncelik verilmesini isterken ekonomi ve işsizlikle mücadelenin birincil problem olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 31. Avrupalıların diğer siyasi öncelikleri ise şöyle: terörizm, halk sağlığı, göç ve mülteciler.

Demokrasi ve hukukun üstünlüğü maddesi, önem sıralamasında Avrupa ortalamasında kendine sekizinci sırada yer bulurken, Polonya’da listenin ikinci, Macaristan’da ise üçüncü sırasında. Macaristan ve Polonya vatandaşları AP’nin demokrasi ve hukukun üstünlüğü maddesine daha fazla önem vermesi gerektiğini düşünüyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version