Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İngiltere’den Çin Büyükelçisine parlamento yasağı

İngiltere’den Çin Büyükelçisine parlamento yasağı






TR724 HABER | ERSAN AY

Temmuz ayında göreve gelen Çin Büyükelçisi Zheng Zeguang’ın İngiltere Parlamentosuna girişi yasaklandı. Yasak bu yıl mart ayında Çin’in İngiliz milletvekillerine uyguladığı yaptırımlara bir misilleme olarak geldi. İngiliz milletvekilleri Uygur Müslümanlarına karşı yapılan insan hakları ihlallerini su yüzüne çıkartmışlar ve Çin tarafından yalan ve dezenformasyon yaymakla suçlanmışlardı.

Parlamentoda Çin ile ilgili bir etkinliğe katılmayı planlayan büyükelçinin davetiyesi Avam Kamarası Başkanı Lindsay Hoyle tarafından iptal edildi. Büyükelçinin hem Avam Kamarası hem de Lordlar Kamarası’na girişi yasaklanacak. Hoyle yaptığı açıklamada “Çin devleti bu parlamentonun üyelerine yaptırım uygularken Çin Büyükelçisinin Avam Kamarası’nda bulunmasını uygun görmüyorum.” dedi.

Londra’daki Çin büyükelçiliği, kararı “alçak ve korkakça” olarak nitelendirip sert bir şekilde eleştirirken, yasak kararı Hoyle’un geçen hafta Çin yaptırımlarının hedefinde olan milletvekilleriyle görüşmesinden sonra geldi. Kısa süre önce de İngiltere, ABD, Kanada ve Avrupa Birliği, Çinli yetkililere Sincan bölgesinde yaşanan insan hakları ihlalleri konusunda yaptırım kararı almıştı. Çin Büyükelçiliği, bu yasağın her iki ülkenin de çıkarlarına zarar vereceği uyarısında bulundu.

Çin yaptırımlarının hedefindeki milletvekillerinden biri olan Duncan Smith sosyal medya hesabından “Bu toplantının ifade özgürlüğünü ve özgür halkların özgürlüklerini koruyan parlamentoların anası olan bu parlamento binasında yapılması daha en başta teklif bile edilmemeliydi” açıklamasında bulundu.








ÖNCEKİ YAZI20 aydır hücredeydi, felç geçirdi: Suçu güzel Kur’an okumak!
SONRAKİ YAZIEbu Hanife’yi örnek verenler Ebu Yusuf’u bir tanısalardı




***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version