TR724 HABER | ERSAN AY
Brexit sonrası kamyon şoförü bulmakta sıkıntı çeken İngiltere, petrol kriziyle karşı karşıya kaldı. Hükümet krizi reddederken İngiltere Petrol Perakendecileri Derneği, temsil ettikleri benzin istasyonlarının üçte ikisinin pazar günü yakıtının bittiğini açıkladı. Petrol şirketi BP ise yakıtlarının üçte birinin tükendiğini bildirdi.
İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasının ardından Ada’da kamyon şoförü kıtlığı baş göstermiş ve bu kıtlık petrolün benzin istasyonlarına taşınmasını zorlaştırmıştı. Bu hafta sonu birçok otomobil benzin istasyonlarının önünde uzun sıralar oluştururken istasyonlar depolarında petrol kalmadığı gerekçesiyle satışları durdurdu.
Hükümet yetkilileri problemlerin kaynağının halkın panik halinde olmasına ve bu psikolojiyle alışveriş yapmasına bağlıyor. İngiltere Çevre Bakanlığı, ülkede gerçek bir yakıt kıtlığı olmadığını ancak tüketicilerin panikleyerek ihtiyaç fazlası yakıt satın almaları nedeniyle teslimat noktalarında kesintilerin olduğunu belirtti. İngiltere benzin istasyonları birliği başkanı da BBC’ye verdiği demeçte, İngiltere’deki petrol kıtlığının sebebinin panik satın alımı olduğunu söyledi. Yapılan açıklamada kıtlığın kentsel bölgelerle kısıtlı olduğu ve Kuzey İrlanda’da an itibari ile ciddi bir sıkıntının olmadığı ifade edildi.
Johnson hükümeti yaşanan son petrol krizinin ardından gerekli adımları atacaklarının sözünü verdi. Fakat İngiltere’de tedarik krizi sadece petrol ile sınırlı değil. Hükümet ülkede gaz ve yan ürün fiyatlarındaki artıştan kaynaklanan gıda kıtlığına da çözüm arıyor. İngiltere medyası, Başbakan Johnson’un petrolün taşınamaması sebebiyle ortaya çıkan kıtlığı çözmek için orduyu göreve çağırmayı düşündüğünü iddia ediyor. Krizi çözebilmek için İngiltere hükümeti rekabet yasalarını geçici olarak askıya aldı.
Ada ülkesinin AB’den ayrılmasının ardından pandemi, zor iş koşulları gibi çeşitli sebeplerinde etkisiyle ülkede ciddi bir kamyon şoförü kıtlığı yaşanıyor. Brexit sonrası İngiltere’de çalışan birçok Avrupalı kamyon şoförü karmaşık bir hal alan prosedürlerden dolayı ülkeyi terk etmişti. Hükümet sorunu çözmek için 5000 kamyon şoförüne 3 aylık geçici vize vermeyi tasarladıklarını açıklamıştı. Fakat bu sayının yetersiz olduğu ve Avrupalı kamyon şoförlerinin yıl sonunda bitecek vizeyi göz önünde bulundurarak bu işe yeterli ilgiyi göstermeyeceği düşünülüyor.
AB genelinde ağır vasıta sürücülerini temsil eden Hollanda merkezli FNV birliğinin araştırma ve uygulama başkanı Edwin Atema, BBC’ye yaptığı açıklamada “Konuştuğumuz AB çalışanı kamyon şoförleri, Birleşik Krallık’ın kendi sebep olduğu pislikten kurtulmasına yardımcı olmak için verecekleri kısa süreli vize ile Birleşik Krallık’a gitmeyecekler” dedi.
3 ay için verilen vizeler AB çalışanı sürücüleri İngiltere’ye çekmeyi başaramaz ise hükümetin stokları tükenen petrol istasyonlarına yakıt sağlamak için orduyu harekete geçirmesi bekleniyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***