Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Erdoğan, BM Genel Kurulu’nda konuştu: Aşı milliyetçiliğinin halen sürdürülüyor olması, insanlık adına yüz kızartıcıdır

Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda konuştu: Aşı milliyetçiliğinin halen sürdürülüyor olması, insanlık adına yüz kızartıcıdır


Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Paris İklim Anlaşması’nı, yapıcı adımlara uygun şekilde ve ulusal katkı beyanımız çerçevesinde, önümüzdeki ay Meclisimizin onayına sunmayı planlıyoruz.” dedi.

Bugün başlayan 76. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, küresel bir felaketin üstesinden ancak küresel dayanışma ve işbirliği ile gelineceğini belirterek, “Salgında küresel dayanışma açısından iyi bir imtihan verilemedi. Milyonlarca insanın hayatını kaybettiği bir dönemde faklı yöntemlerle aşı milliyetçiliği yapılması yüz kızartıcıdır” ifadesini kullandı ve “Yerli aşımız Trukovac’ı yakın zamanda tüm insanlığın istifadesine sunacağız” dedi.

 

Türkiye’nin bir yandan 4 milyon Suriyeliye kucak açarken terör örgütlerine karşı da mücadele ettiğini belirten Erdoğan BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’de siyasi çözüm için güçlü bir irade ortaya koyması gerektiğini savundu ve “Bölgedeki terör örgütleri arasında ayrım yapılması, bunların taşeron olarak kullanılması kabul edilmez” diye konuştu.

 

Afganistan’dan yeni bir göç akını ihtimaliyle karşı karşıya olunduğunu belirten Erdoğan, “Artık yeni göç dalgalarını karşılamaya ne imkanımız ne de tahammülümüz var” dedi.

 

Cumhurbaşkanı, “Doğu Akdeniz’deki sükunetin devamı ortak çıkarımızdır” dedi ve “AB’ye üyelik sürecindeki kararlılığımızı sürdürüyoruz” ifadesini kullandı.

 

Konuşmasında iklim değişikliği sorununa de değinen Erdoğan, “Dünya mülteci krizine çözüm bulamadı. İklim krizinden kaynaklı göçle nasıl mücadele edecek?” diye sordu ve ekledi:

 

“Dünya beşten büyüktür tespitini iklim değişikliği konusuna da uyarlıyorum. Tabiata en büyük zararı kim verdiyse, doğal kaynakları kim vahşice sömürdüyse iklim değişikliğiyle mücadelede en büyük katkıyı da onlar yapmalıdır. “

 

“Paris İklim Anlaşması’nı, yapıcı adımlara uygun şekilde ve ulusal katkı beyanımız çerçevesinde önümüzdeki ay Meclis onayına sunmayı planlıyoruz.”

 

 

Biden: ABD’nin askeri gücü son çare olmalı

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyadaki eşitsizlik ve adaletsizliklerin, insanların kurumlara ve hükümetlere inancını zedelediğini söyledi. ABD Başkanı Joe Biden ise ülkesinin askeri gücünün sorunların çözümünde son çare olarak görülmesi gerektiğini belirtti.

 

BM Genel Kurulu’nda ABD Başkanı olarak ilk konuşmasını yapan Joe Biden, ülkesinin gelecekteki küresel stratejisini açıkladı.

 

Joe Biden, “ABD, ülke dışında yalnızca net ve ulaşılabilir askeri görevlere girişecek” dedi.

 

Biden, “ABD’nin askeri gücü bizim son çare aracımız olmalı, dünyada gördüğümüz her soruna bir yanıt olarak kullanılmamalı” ifadelerini kullandı.

 

Önümüzdeki 10 yılın dünya için belirleyici olacağını söyleyen Biden, ülkelerin bugüne kadar görülmedik biçimde birlikte çalışmasının şart olduğunu vurguladı, “Başarımız, diğerlerinin başarısına bağlı olacak” diye konuştu.

 

ABD ile Çin arasındaki gerilime de değinen Biden, “yeni bir Soğuk Savaş ya da bölünmüş bir dünya peşinde olmadıklarını”, ancak ABD’nin topraklarını, müttefiklerini ve çıkarlarını korumayı sürdüreceğini vurguladı.

 

Biden ayrıca iklim değişikliğine karşı mücadele için ABD’nin gelişmekte olan ülkelere maddi yardımını 2024’e kadar 11,4 milyar dolara çıkaracağını açıkladı.

 

Gelişmiş ülkeler, küresel ısınmaya karşı önlem almaları için bu ülkelere 2020 itibarıyla yıllık 100 milyar dolar maddi yardım sağlamayı vaat etmiş, ancak bu vaat henüz yerine getirilmemişti.

 

Guterres: Temel değerlerimiz hiç olmadığı kadar tehdit altında

 

BM Genel Sekreteri Guterres ise konuşmasında insanların hükümetlerine, kurumlara ve örgütün 75 yıldır kendine belirlediği değerler olan barış, insan hakları, onurlu bir yaşam, eşitlik, adalet ve dayanışmaya inancını yitirme riski bulunduğunu söyledi:

 

“İnsanlar ilerlemeye dair verilen sözlerin günlük yaşamda karşılaştıkları zorlukla alakasız olduğunu temel hak ve özgürlüklerinin kısıtlandığını, yolsuzlukları, milyonlar açken milyarderlerin uzay uçuşlarında eğlendiklerini ve çocuklarına kendilerininkinden daha zor bir hayat bırakacaklarını gördüğü zaman, gençler kendilerine bir gelecek göremediği zaman inancını yitirirler.

 

“Temel değerlerimiz bugüne kadar hiç olmadığı şekilde tehlike altında” diyen Guterres, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Güvenin azalması, değerleri de yıpratıyor. İnsanlar kendi hayatlarındaki sonuçlarını görmezse verilen sözlerin hiçbir anlamı olmuyor.”

 

‘Kutuplaşmanın sonu kestirilemez bir hâl alabilir’

 

Çin ve ABD arasındaki gerilime de değinen Guterres, dünyadaki kutuplaşmaya dikkat çekti, “Bu, sorunlara yol açacak bir durum. Sonu Soğuk Savaş’tan bile daha kestirilemez bir hâl alabilir” dedi.

 

Guterres, dünyanın en büyük iki ekonomik gücünün birbiriyle mücadele etmesinin, karşılaşılan zorluklarla mücadeleyi imkansız hâle getirdiğini söyledi.

 

“Güveni yeniden inşa etmek ve umuda ilham vermek için işbirliğine ihtiyacımız var. Diyaloga ihtiyacımız var. Anlayışa ihtiyacımız var” diye konuşan Guterres, dünyada güç kullanımıyla iktidar değişikliklerinin sayısının artmasına da dikkat çekti.

 

Bolsonaro: Tarih ve bilim herkesi yargılayacak

 

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ise konuşmasında doktorların, henüz Covid-19’a karşı kullanımı onaylanmamış ilaçları daha rahat kullanabilmesinin önünün açılmasını talep etti.

 

Covid-19 nedeniyle 600 bine yakın insanın hayatını kaybettiği ülkesinde pandemiyle mücadele konusunda büyük eleştirilere maruz kalan Bolsonaro, “Tarih ve bilim herkesi yargılayacak” dedi.

 

Bugüne kadar aşı yaptırmayı reddeden Bolsonaro, Covid-19’a yakalandıktan sonra sıtma ilacı kullanarak iyileştiğini söyledi.

 

Öte yandan bilim insanlarının yürüttüğü kapsamlı araştırmalar söz konusu ilacın Covid-19’a karşı işe yaramadığını ortaya koydu.

 

İktidara gelmeden önce ülkesinin “sosyalizmin eşiğinde” olduğunu savunan Bolsonaro, “Brezilya çok değişti. Şimdi sağlam temelleri var. Artık Brezilya’nın Tanrı’ya inanan, Anayasa’ya saygı duyan, aile değerlerine önem veren ve halkına sadık bir devlet başkanı var” diye konuştu.

 

Konuşması öncesinde çok sayıda kişi Bolsonaro’yu protesto etmek için New York’ta sokağa çıktı.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version