Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Diyanet’in ihale usulsüzlüğü Sayıştay raporuyla belgelendi

Diyanet'in ihale usulsüzlüğü Sayıştay raporuyla belgelendi


Diyanet İşleri Başkanlığı’na ilişkin Sayıştay raporunda, kurumun açık ihale ile alması gereken “ramazan programı” işini, pazarlık usulüyle aldığı belirtildi.

Sayıştay’ın 2020 yılı Diyanet raporu, kurumun ihale usulsüzlüklerini ortaya çıkardı.

 

Rapora göre, ramazan programı için açık ihale alması gereken Diyanet, pazarlık usulüyle ihale aldı. 

 

Laiklik karşıtı ve AKP iktidarına destek veren açıklamalarıyla gündeme gelen Ali Erbaş’ın başında bulunduğu Diyanet, geçen yılın açık ihale usulüyle yapılması gereken alımlarını pazarlık usulü ile gerçekleştirdi. 

 

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, Diyanet, usulsüzlükle ilgili kendini savundu ve bu durumun “programın yapılacağı mekânın ramazan ayına kısa bir süre kala belirlendiği ve vakit kalmadığı için” yapıldığını öne sürdü.

 

Sayıştay ise bir ihalenin pazarlık usulü ile yapılabilmesi için doğal afet, salgın hastalık, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen bir durum olması gerektiğini vurguladı. Ramazan ayının başlangıç tarihinin Diyanet tarafından bilindiğini belirten Sayıştay, alımların yasalara uygun yapılması gerektiğinin altını çizdi. 

 

Sayıştay, benzeri bir durumun 4-6 yaş grubu çocukların Kuran kursu kitapları için de yaşandığını tespit etti. Buna göre Diyanet, bu kitapları da pazarlık usulü ile aldı. Diyanet bu alımın gerekçesini de “kitapların eylül ayında Kuran kurslarına başlayacak öğrencilerin kullanımına yetişmesi” olarak açıkladı. Ancak Sayıştay, Kuran kurslarının başlayacağı tarihin de önceden bilindiğini belirterek, “İdare tarafından rahatlıkla yıl başından itibaren bu ihalelerin planlanması mümkündür. Kullanılan pazarlık usulünde belirtildiği gibi bir ivedilik durumu mevcut değildir” değerlendirmesini yaptı.  


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version