Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Diğer Avrupa ülkelerinin aksine İngiltere neden 12-18 yaş arası gençlerin aşılanmasını onaylamıyor?


Covid-19 salgının gittikçe etkisini gösterdiği şu günlerde birçok ülke aşılama kampanyalarında büyük mesafe katetti ve özellikle ekonomisi gelişmiş devletlerin çoğunluğu nüfusunun büyük kısmına en az 1 ya da 2 doz aşı yaptı.

Özellikle Avrupa ve Amerika’da yaşlılar ve önceliği olan meslek grupları, akabinde orta yaş kesimden sonra, 12-18 yaş arası gençleri aşılama çalışmaları çoktan başladı.

Ancak İngiltere öncülüğündeki Birleşik Krallık’ta sağlık otoriteleri hala bu genç kitlenin aşılanmasına onay vermedi ve konuyla ilgili tartışmalar devam ediyor.

Haziran ayında Aşılama ve Bağışıklık Ortak Komitesi (JCVI) İngiltere’deki aşılama kampanyasına 18 yaş altı genç ve çocukların dahil edilip edilmemesi konusunda çekinceleri olduğu bildirmişti.

JCVI, Londra hükümetine verdiği ilk raporunda sadece Pfizer/BioNTech aşısının 16-18 yaş grubundaki “Covid-19’a karşı savunmasız durumundaki gençler” için kullanılmasını önerdi.

İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleyici Kurumu (MHRA) ise Pfizer/BioNTech aşısının 12-15 yaş arası gençlerde kullanılmasına onay verdi. Ancak hükümet, bu yaş grubunun aşılanması için JCVI’ın görüşünü baz alıyor.

JCVI ise yaptığı açıklamada, söz konusu yaş grubundaki çocuk, ergen ve gençlerin düşük risk grubunda olduğunu belirterek, aşıların sadece marjinal fayda sağlayacağını duyurdu ve bu yaş grubunun aşılanmasına onay vermedi.

JCVI sadece özel durumdaki 200 bin gencin aşılanmasına onay verdi

JCVI bu kapsamda kronik kalp, akciğer ve karaciğer rahatsızlığı olan çocukların, sağlıklı çocuklara göre koronavirüse karşı çok daha büyük risk altında olduğunu açıkladı ve aşı programını özel durumu olan 200 bin çocuk ve genci kapsayacak şekilde genişletti.

Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi’nde göev yapan pediatrik bulaşıcı hastalıklar doktoru Judith Guzman-Cottrill, geçtiğimiz mayıs ayında aşı olan 18 yaş altı gençlerde miyokardit (kalp kası iltihaplanması) vakalarının artması sonrası Covid-19 aşılarının genç ve çocuklara yapılması konusunda tereddüt yaşasa da, 13 yaşına basan kızının aşı olmasına razı oldu.

Son birkaç ayda, markası fark etmeksizin Covid-19 aşısı olan gençlerde kalp kası iltihaplanması vakalarında artış görüldü. Ancak sağlık otoriteleri ve doktorlar arasındaki genel kanı, koronavirüs aşılarının koruyucu etkisinin, potansiyel risklerden çok daha ağır bastığı sonucu oldu.

Türkiye’de aşı yaşını 12’ye kadar düşürdü

Türkiye Sağlık Bakanlığı Covid-19 aşılama programına 12 yaş üstü kronik hastalığı olanlar ile 15 yaş üstündeki tüm kişileri de dahil etti. Buna göre 15 yaş üstündeki herkes ve 12 yaş üstünde kronik hastalığı bulunanlar aşı randevusu alabilecek.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası ”Ülkemizde Yüksek Öğretim Kurumlarına kayıt yaptıracak 18 yaşından küçük kişiler de aşı talebinde bulunabiliyorlar. Yurtdışına eğitime giden ve ilgili ülke kuralları gereği aşı olması gereken ancak ülkemizdeki yaş sınırının altında kalan çocuklarımızın, velilerinin müracaatı halinde aşıları yapılabiliyor. E-Nabız web sayfasından girerek veliler çocukları için aşı talebinde bulunabiliyor. Bununla birlikte 12 yaşından büyük ve kronik hastalığı olan çocuklarımız için de aşı tanımlaması yapılmış durumdadır.” dedi.

20 Avrupa ülkesinden 12-18 yaş arası kesime onay

Bu gelişmeler doğrultusunda Avrupa’daki birçok ülke 12-18 yaş arası gençlerin Covid-19 aşısı olmasına yeşil ışık yaksa da İngiltere’deki sağlık otoriteleri hala kararsızlığını sürdürüyor.

Şu anda Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail, Japonya, Singapur, ABD, Çin, Kanada ve Filipinler’in yanı sıra 20 Avrupa ülkesi 12-18 yaş arası genç kesimi aşılamaya başladı ve birçok ülke de onay verme aşamasında bulunuyor.

Bilim insanları delta ve mu varyantı gibi Covid-19 türlerinin yaygınlaşması sonrası, virüsün genç ve çocuklara zarar vermese de, yaşı daha büyük olan kişilere bulaştırma riskinden dolayı bu yaş grubunda aşılama kampanyalarının hızlandırılması konusunda hemfikir.

Uzmanlar tatilden sonra insanların evlerine geri döneceğini, okullarda temas ve etkileşimin artacağını, bu sebeple de virüsün bulaşma zincirinin aşı vasıtasyla kırılması gerektiğini ifade ediyor.

İsrail’de gençler aşılandı, Covid-19’un bulaşma hızla oranı düştü

Daha genç yaş gruplarını aşılayan ülkelerde “Covid-19’un bulaşma oranlarının” düştüğüne dair önemli bulgular yer alıyor. Geçtiğimiz aralık ayında 16-18 yaş grubunu aşılamaya başlayan İsrail’de enfeksiyon oranları ocak ortasında 100 binde 559 vakadan, bugün 100 binde 1.5 oranına düştü ve aşılanmamış çocuklarda da bu oranlar gittikçe azalıyor.

Tüm bu gerçeklere rağmen İngiltere’deki sağlık otoriteleri Covid-19 aşılarının 12-18 yaş arası gençlere yapılması hususunda henüz yeşil ışık yakmadı ancak her geçen gün üzerlerindeki baskının arttığını söylemek mümkün.

Avrupa’da vaka sayısı bakımından birinci

Birleşik Krallık genelinde şimdiye kadar 7 milyonu aşkın kişi Covid-19’a yakalanırken, salgın sebebiyle 135 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. Eylül 2021 itibariyle İngiltere’de her gün 40 bini aşkın koronavirüs vakası yaşanıyor ve 24 saat içerisinde yaşanan can kaybı 200 ile 300 kişi arasında değişiyor.

İngiltere Avrupa’da en çok Covid-19 vakasının ve Rusya’dan sonra en çok can kaybının görüldüğü ikinci ülke konumunda.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version