Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Belirsizlik Türk Lirası’nı bitiriyor; Dolar 8,70’i TL’yi aştı!

dolarizasyon


Türk Lirası, tarihinin en değersiz dönemlerini yaşıyor. Öyle görünüyor ki, bu sürecin kısa vadede bitmesi de mümkün değil! Bu hafta iki önemli toplantı var. İlki ABD Merkez Bankası’nın (FED) Çarşamba günü alacağı faiz kararı. İkincisi ve daha önemlisi ise 23 Eylül’deki Merkez Bankası’nın PPK toplantısında alacağı karar.

Dolar, 23 Eylül öncesinde değer kazanıyor. Sabah saatlerinde 8,64 seviyelerinde seyreden dolar, 09.30 sıralarında 8,70’lere tırmandı. Euro ise 10,14’den 10,20’ye çıktı. Türk lirasındaki erimenin temel nedeni ‘belirsizlik’. Hiç kimse 23 Eylül’deki toplantıdan nasıl bir karar çıkacağını öngöremiyor. O gün bir faiz indirimi kararı alınması durumunda dövizin nerede duracağına dair de hiç kimse net bir rakam veremiyor.

Piyasalarda gözler, TCMB’nin 23 Eylül Perşembe günü açıklayacağı kritik faiz kararına çevrilmiş durumda. ‘Türkiye ekonomisinin tek sorumlusunun kendisi’ olduğunu söyleyen AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ardından Merkez Bankası Şahap Kavcıoğlu’nun açıklamaları söz konusu toplantıda ‘faiz indirim’ kararı alınacağı yönündeki iddiaları güçlendirdi.

İki hafta önce 8,30’un bile altına gerileyen dolar iki haftada 8,70’lere fırladı. Euro ise 10,20 seviyelerinde geziniyor. MB’ndan ‘faiz indirimi olmayacağına dair’ bir açıklama ya da işaret gelmemesi durumunda dövizdeki artışın perşembe gününe kadar sürmesi bekleniyor.

FAİZ İNDİRİMİ MÜMKÜN MÜ?

Rejim faiz indirimi konusunda kararlı görünüyor. Önce Tayyip Erdoğan ve ardından Şahap Kavcıoğlu’nun ‘çekirdek enflasyon’ çıkışları iktidarın ‘gemileri yaktığı’ şeklinde yorumlandı. Bir kaç hafta öncesine kadar faiz indirimine hiç ihtimal vermeyenler bile göstermelik 50 baz puanlık bir indirimin artık ihtimal dahilinde olduğunu söylüyor.

23 Eylül’e üç gün kaldı. Ekonomi yönetiminin yüzde 19 olan politika faizini indirip indiremeyeceğine o günkü dolar kurunun seyri karar verecek. Dolar kuru bu hızla gider ve 8,80 civarında gezinirse rejimin o çok istediği faiz indirimi biraz zor gelir!

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version