Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Babylon Bern Kültür ve Sanat Festivali’ başladı

‘Babylon Bern Kültür ve Sanat Festivali’ başladı


BERN- Kürt kültür ve sanatına dair çok sayıda etkinliğin yer aldığı “Babylon Bern Kültür ve Sanat Festivali” İsviçre’nin Bern kentinde başladı.

Ortadoğu ve İsviçreli sanatçıların ortak oluşturduğu Mesela Kültür ve Sanat Derneği ile Maison de Futur Derneği’nin öncülüğünde düzenlenen “Babylon Bern Kültür ve Sanat Festivali Bern’de başladı. Aynı zamanda canlı olarak internetten yayınlanan etkinliğin ilk gününde birbirinden farklı kültürel ve sanatsal etkinlikler yer aldı. Festival, Avrupa Demokratik Alevi Federasyonu’nun (FEDA) Cem etkinliğiyle başladı. Cemin açılışında bir konuşma yapan FEDA Eşbaşkanı Demir Çelik, Kızılbaş Aleviliğinin kültüründe zalime ve zulme başkaldırı olduğunu belirterek, Cemin de zulme karşı direnişi, birlikteliği, barış ve dayanışmayı temsil ettiğini söyledi. Yapılan semah gösterisinin ardından burada niyaz dağıtıldı.

Daha sonra “We are visible” (Biz görünürüz) adlı etkinlik başladı. Etkinlik kapsamında katılımcılar kilden briketler yaparak duvarlar ördü. Babil Kulesi’nin hikayesinden etkilenerek yapılan etkinliğin açılışında konuşma yapan Festival organizatörlerden Werner Neuhaus ve Özlem Yaşar gerek festival ve gerekse de festival kapsamında böylesi bir etkinlik düzenleme düşüncesinin Federe Kürdistan Bölgesi’ne yaptıkları gezi sonrası ortaya çıktığını ve bu noktada Friedereich Dürrenmatt‘ in “Babil’e Bir Melek İniyor” eserinin de kendilerine ilham verdiğini belirtti. Konuşmaların ardından festivale gelen katılımcılar kilden kendi istedikleri biçimde briketler yapıp duvar ördü. Etkinlikte Farzad Daraba online olarak katıldığı İran’dan kısa bir müzik dinletisi verdi.

TUTUKLU KÜRT GAZETECİLERDEN MEKTUP VE ŞİİRLER

Etkinlikte ayrıca tutuklu Kürt gazeteciler adına da bir etkinlik düzenlendi. Kapatılan Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) yazdığı haberlerden dolayı tutuklu bulunan muhabirlerinden Nedim Türfent’in tutukluluk koşullarına dair kısa bir bilgilendirme yapan Daniel Ludwig, daha sonra Almanca ve Fransızca’ya çevirdiği Türfent’in şiirini okudu. Türfent’in şiirini Kürtçe ve Türkçe okuyan Cemil Denli’nin ardından, Türfent, Ferhan Mordeniz ve diğer Kürt gazetecilerin durumuna dair Cornelia Rohr kısa bir konuşma yaptıktan sonra Türfent’in yazmış olduğu mektubu Kürtçe ve Türkçe okudu.

‘BU COĞRAFYADA AŞK DA ZORDUR’

Festival kapsamında Kürt edebiyatının önemli isimlerinden Şerzad Hessen de edebiyat severlerle bir araya geldi. Bir aşk hikayesi üzerinden Kürtlerin ve Kürt coğrafyasının parçalanmış ve direniş hikayesini anlatan “Lozan” adlı kitabı ile Kürtçe’nin Sorani lehçesine çevirdiği Friedereich Dürrenmatt‘in “Babile Bir Melek İniyor” adlı eseri üzerine söyleşi yapan Hessen, Lozan isminin kitabın kahramanının ismi hem de Kürtlerin de tarihinde önemli bir yere sahip olan Lozan Anlaşması’nın yapıldığı İsviçre’de bir kentin adı olduğunu hatırlattı. Lozan ve Sevr Anlaşması’na da kısaca değinen Hessen, “İsviçre’nin ev sahipliği yaptığı ve büyük güçlerin bir araya gelerek Kürt coğrafyasını parçaladığı Lozan’ın Kürtler acısından birçok anlamı var. Roman tamamen aşk hikayesi olsa da birçok meseleye de değiniyor. Nitekim bu coğrafyada aşk da kolay bir şey değil. Zordur” dedi.

Daha sonra tiyatro sanatçısı Wanda Wylowa, Hessen’in Lozan adlı romanından bir bölüm okudu. Etkinlikte ayrıca Dürenmatt üzerine çalışma yapmış Julia Rothinger ve Hessen Dürenmatt’ın “Babile Bir Melek İniyor’ adlı eseri üzerine konuştu.

KÜRT VE İSVİÇRELİ SANATÇILAR BİR ARADA

Festival kapsamında İsviçreli sanatçılar Silvia Tschui ile Philipp Schaufelberger’in yanı sıra  Ensemble VA, Bager Şen, Nammou Müzik ve Mitani sırasıyla sahne alarak katılımcılara müzik ziyafeti verdi. Etkinlikte ayrıca performans sanatçısı Michael Fehr de sahne aldı. Festivalin akşam saatlerinde ise Dazım Daşdan’ın Êzîdî soykırımını anlatan “73” adlı belgesel filmi ile Mano Xelil’in “Nachbarn” (Cîran/Komşu) filmleri gösterildi. Festivalde ayrıca “Babylon Kunst” (Babilon Sanatı) adıyla düzenenlen etkinlikte Zehra Doğan, Serdar Mutlu, Werner Neuhaus ve Johannes Lortz eserleri ile sanatseverlerle buluştu.

Gece geç saatlere kadar devam edecek olan festivalin yarınki programında da çok sayıda İsviçreli ve Kürt sanatçı sanatseverlerle bir araya gelecek.

FESTİVAL PROGRAMI

İsviçre Demokratik Alevi Federasyonu, Migros Kültür Sanat ve Bern Kanton Kültür Bakanlığı’nın da destek verdiği iki günlük Festivalin programına şu adresten ulaşılabilir:

https://www.maison-du-futur.ch/babylon-bern

Festival etkinlikleri ayrıca aynı internet adresinden canlı olarak da izlenebilecek.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version