Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Avukatlar, ‘Tahir Elçi’nin katledilmesi siyasi suikasttir’ diyen Davutoğlu’nun mahkemede şahit olarak dinlenmesi için dilekçe verdi

Avukatlar, 'Tahir Elçi'nin katledilmesi siyasi suikasttir' diyen Davutoğlu'nun mahkemede şahit olarak dinlenmesi için dilekçe verdi


Diyarbakır Barosu ve Tahir Elçi ailesi, dönemim başbakanı olan Ahmet Davutoğlu’nun mahkemede tanık olarak dinlenmesi için Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesine başvuruda bulundu.

Elçi ailesinin 23 avukatı, dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun Diyarbakır ziyaretinde ‘Tahir Elçi siyasi bir suikasta kurban gitti’ açıklaması üzerine Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ortak dilekçe verdiler.

 

Türkan Elçi’nin vekili olan avukatlar, cinayetin işlendiği tarihlerde Başbakanlık görevi yürüten, cinayetin işlenmesinden hemen sonra ve sonraki tarihlerde konuya ilişkin birçok beyanda bulunan Davutoğlu’nun, ilk kez yorum ve kanaate dayanmayacak şekilde “Tahir Elçi siyasi bir suikasta kurban gitti” şeklinde bir açıklamada bulunduğunu ifade ettiler.

 

Dilekçede şu ifadeler yer alıyor:

 

Quote Message: Yürütmenin başı olarak görev yapması nedeniyle, Tahir Elçi cinayetiyle ilgili gerek cinayetin işlendiği gün, gerekse de soruşturma sürecinde Adalet Bakanlığı, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ile Emniyet ve Jandarma İstihbaratı tarafından bilgilendirilen dönemin Başbakanının konuya ilişkin yaptığı bu açıklamanın gerçek bir bilgi veya görgüye dayanıyor olması kuvvetle muhtemeldir. Cinayetin işlendiği tarihteki konum ve statüsü, bilgilere erişim kolaylığı dikkate alındığında, tanığın bu beyanlarının dosyanın sonucuna etkili beyanlar olabileceği göz ardı edilemez.’’

 

Yürütmenin başı olarak görev yapması nedeniyle, Tahir Elçi cinayetiyle ilgili gerek cinayetin işlendiği gün, gerekse de soruşturma sürecinde Adalet Bakanlığı, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ile Emniyet ve Jandarma İstihbaratı tarafından bilgilendirilen dönemin Başbakanının konuya ilişkin yaptığı bu açıklamanın gerçek bir bilgi veya görgüye dayanıyor olması kuvvetle muhtemeldir. Cinayetin işlendiği tarihteki konum ve statüsü, bilgilere erişim kolaylığı dikkate alındığında, tanığın bu beyanlarının dosyanın sonucuna etkili beyanlar olabileceği göz ardı edilemez.’’

 

Gelecek Partisi Genel Başkanı ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, hafta sonu Diyarbakır ve ilçelerine yaptığı ziyaretler kapsamında birçok konuda açıklamalarda bulundu.

 

Tahir Elçi cinayeti Davutoğlu’na sorulan soruların başında geldi.

 

Davutoğlu, Pazar günü basın mensuplarına yaptığı açıklamada Tahir Elçi cinayeti için “Siyasi bir suikastti” ifadesini kullanmıştı.

 

BBC Türkçe’ye konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, yeni açıklamaların ardından Ahmet Davutoğlu’nun Tahir Elçi davasında şahit olarak dinlenmesi için mahkemeye başvuracaklarını belirtti ve o ziyarete ilişkin şunları aktardı:

 

“Sosyal medyada çok eleştirildik, görüşme çok şekilsel algılandı ama biz görüşmeyi Tahir Elçi cinayeti için kabul ettik. Biz ona, cinayetten siz de sorumlusunuz çünkü sizin başbakanlığınız döneminde cinayet işlendi, siyasi suikast açıklamasını iyice açmanız gerek dedik. Dönemin başbakanı olarak tüm bildiklerini açıklamak zorunda olduğunu söyledik. Siyasi bir suikast olduğunu söylüyorsanız, kimin tarafından tasarlandığını, emri verenleri, tetiği çekenlerin kim olduğunu da biliyor olmalısınız, kamuoyu için bildiklerinizi açıklamak zorundasınız dedik. Davutoğlu da cinayetin olduğu dönemin karanlık bir süreç olduğunu hatırlattı, devletin içinde farklı odakların olduğuna işaret etti ama çok açık konuşmadı.”

 

Dört yılın ardından davaya dönüşen Tahir Elçi Cinayeti Davası 21 Ekim’de Diyarbakır’da başladı.

 

Şu ana kadar üç duruşması yapılan davada PKK üyeliğiyle suçlanan ve firari olan Uğur Yakışır, “İki polisi öldürmek, ülke birliğini ve bütünlüğünü bozmak”tan 3 kez ağırlaştırılmış müebbet, Elçi’yi “olası kastla öldürmek”ten 20 yıl, polis memuru S.T yi “öldürmeye teşebbüsten” 20 yıl ve “izinsiz silah bulundurmaktan” 5 yıl olmak üzere, toplam 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 45 yıl hapis istemiyle yargılanıyor.

 

Üç sanık polis F.T, M.S. ve S.T. için ise “bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Polislerden biri KHK ile ihraç edilirken, diğer iki polis görev başındalar.

 

KAYNAK: BBC TÜRKÇE – HATİCE KAMER


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version