Ankara İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Ahmet Zülfikar Akelma, “2021 yılında Ankara’da 12 gebe, yani gebelik döneminde veya doğumdan sonraki 42 gün içinde olan kişi, Covid-19 enfeksiyonuna bağlı hayatını kaybetti. Gebe olup Covid-19’a bağlı hayatını kaybeden 12 kişinin hepsi aşısızlardan oluşuyor” dedi.
Akelma, başkentte yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarının seyri ve aşılama çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulundu, soruları yanıtladı.
Ankara’nın aşılama konusunda ilk süreçlerden itibaren Türkiye ortalamasının üzerinde oranları yakaladığına dikkati çeken Akelma, şu an hastaneler ve aile sağlığı merkezlerinin yanı sıra organize sanayi bölgeleri, yurttaşların yoğun bulunduğu meydanlar, Esenboğa Havalimanı, AŞTİ ve Yüksek Hızlı Tren Garı gibi yerler ile yatağa bağımlı hastalar açısından evde aşılama çalışmalarının yoğun bir şekilde sürdürüldüğünü anlattı.
‘İKİ DOZ AŞILANMA ORANI YÜZDE 70’
Akelma, “Şu anda 18 yaş ve üzerindeki aşılama oranımız tek dozda yüzde 87, iki dozda ise yüzde 70. Bu rakamlar bizim için çok umut verici. Bu rakamlardan şunu anlıyoruz; Ankara’daki vatandaşlarımızın aşı konusunda tereddütleri yok, aşı olmak noktasında istekleri var” değerlendirmesinde bulundu. İkinci doz aşılamada yüzde 80 oranının üzerine çıkılmasının önemine işaret eden Akelma, başkentte 18 yaş ve üzeri aşılamada yüzde 100 oranını hedeflediklerini vurguladı.
ANKARA’DA 12 GEBE HAYATINI KAYBETTİ
Akelma, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden gebelerin üzüntüsünü yaşadıklarını dile getirerek şöyle devam etti:
“2021 yılında Ankara’da 12 tane gebe yani gebelik döneminde veya doğumdan sonraki 42 gün içinde olan kişi, Covid-19 enfeksiyonuna bağlı hayatını kaybetti. Bu gebelerden 5’i Ankara’da, 7’si Ankara dışında ikamet eden ve bize sevkle gelen gebelerden oluşuyor. Bizim gördüğümüz kadarıyla gebelerin bir kısmında aşı tereddüdü, kararsızlığı var. Gebe olup Kovid-19’a bağlı hayatını kaybeden 12 kişinin hepsi aşısızlardan oluşuyor.”
Doç. Dr. Ahmet Zülfikar Akelma, “Tüm hamileler mutlaka aşı olsunlar. Ağır tabloyla karşılaşmak istemiyoruz. Gebelerin aşılanmasının önünde herhangi bir engel yok. Elimizde yeterince bilimsel veri var. Aşıyla ilgili tereddütlerini bir an önce sonlandırıp karar versinler. Onları da aşıya bekliyoruz” dedi.
Gebelerin genellikle “Bebeğe zararı olabilir” endişesiyle aşı yaptırmadıklarının hatırlatılması üzerine Akelma, “Gebelerin aşı olmasının bebeğine herhangi bir zararı yok. Tam tersine gebelerde, aşı olduklarında ortaya çıkan antikorlar, bazılarında plasenta aracılığıyla bebeğe de geçip bebek için koruyucu dahi olabilir. Yani faydalı olur” bilgisini paylaştı.
Akelma, tüm gruplarda olduğu gibi gebeler için de aşının gönüllülük esasına göre yapıldığının altını çizerek bu kapsamda Covid-19’la mücadelede aşının öneminin herkes tarafından anlaşılması için çalıştıklarını aktardı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***