Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Afganistan’da kız çocukları gelecekten endişeli

Afganistan’da kız çocukları gelecekten endişeli


ÖZEL HABER | EHSANULLAH ZİYAYİ, KABİL

Taliban yönetimindeki Afganistan’da kız çocuklarının eğitimi ve gelecekleriyle ilgili endişeler artarken, okul ve üniversitelerin halen kapalı olması, eğitim kurumlarında kız ve erkeklerin ayrı sınıflarda eğitim görmesi ve kadın öğretmenlerin sadece kızların sınıfında eğitim vermesi zorunluğu eğitim sürecini daha da zorlaştırmış durumda.

Özel bir eğitim kurumunda öğretmenlik yapan Tahmina Kadiri TR724’e yaptığı açıklamada, geçen hafta itibariyle Afganistan’da okulların 6. sınıfa kadar başladığını ifade ederken, yeni hükümetin kızların eğitimi için yeni kurallar ve yasalar getirdiğini ve bu konuda endişeli olduklarını belirti.

Kadiri şu sözleri kullandı: “Yeni hükümet kadınlara nasıl kanunlar uygulayacak? Biz kadınlar hangi yasa çerçevesinde iş başı yapacağız ve kız öğrenciler hangi şartlarda okula gelecekler? Bu konuda herhangi bir açıklama yapılmadı ve bu da bizi çok endişelendiriyor.”

Okula gelmeye başlayan kız öğrencilerinin sayısında epey bir azalma olduğunu vurgulayan Kadiri, “Bir kadın öğretmen olarak yeni hükümetten isteğim, eskiden nasıl okula geliyorsak, bundan sonra da bu şekilde devam etmek. Herhangi bir kısıtlamanın gelecek olması bizleri korkutuyor. Kızlar nasıl okula geliyorsa bundan sonra da o şekilde gelsinler. Kısıtlamalarla kızların evlerde hapis kalmasına sebep olmasınlar” şeklinde konuştu.

Bir hafta önce okulların başladığı Kabil’de 5. sınıf öğrencisi olan Zeyneb ise gelecekte öğretmen olmak istediğini aktardı ve “Eskiden okula gelirken endişe duymuyorduk ama şimdi biraz tedirginiz. Taliban önceki dönemlerde kızların okula gelmelerine izin vermiyormuş, şimdi bize de izin vermeyecek diye korkuyorum” sözleriyle kaygılarını dile getirdi.

Hürşit ismindeki başka bir kız öğrenci ise, “Biz doktor, mühendis olarak ülkemize hizmet etmek istiyoruz. Ben kalp cerrahı olmak istiyorum. Diyorlar ki, kızlara 6. sınıfa kadar okuma izni verilecek. Biz 6. sınıfa kadar ne öğrenebiliriz ki? Nasıl doktor ve mühendis olabiliriz. Nasıl ülkemize hizmet edebiliriz?” diyerek beklentilerini anlattı.

Afganistan’da Panjshir bölgesinin haricinde tüm vilayetleri ele geçiren Taliban, yakında yeni hükümeti ilan edeceğini açıklarken, yeni hükümet kurulunca kadın hakları, kız çocuklarının eğitimi ve kadınlara yönelik yasa ve kanunların değişeceği öne sürülüyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version