Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

1 Eylül’de sahne alması engellenen Çat: Korkuyorlar

1 Eylül'de sahne alması engellenen Çat: Korkuyorlar


MERSİN – Adana’da 1 Eylül mitinginde sahne alması engellenen sanatçı Kadir Çat, “Muhalif sanatçıların duruşundan, eserlerinden korkuyorlar” dedi.

1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla birçok kentte düzenlenen miting ve etkinliklerde birçok yasak ve engelleme gündeme geldi. Kutlamaların yapıldığı Adana’da sanatçıların sahne alması dahi engellendi. Uğur Mumcu (İstasyon) Meydanı’nda gerçekleştirilen mitingde sahne almak için alana gelen Kürt sanatçı Kadir Çat ve müzisyenler, “geç geldiniz” ve “adınız listede yok” şeklindeki gerekçelerle engellendi. Daha sonra Kadir Çat’ın tek başına alana girmesine izin verildi. Ancak diğer müzisyenler ve enstrümanları alana alınmadı. 

 

SANAT DÜŞMANLIĞI

 

Engellemeyi Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendiren sanatçı Çat, “sanat düşmanlığı” yapıldığını belirtti. Çat, miting günü yaşananlara işaret ederek, “Polis amiriyle durum hakkında konuştuğumuz zaman anlamsız gerekçeler ileri sürdü ve engel çıkardı. Yapılanlar resmi bir prosedür uygulamasından çok bireysel olarak sahne almamıza karşı oldukları içindi. Barış gününü kutlamamızı istemediler. Bir insan barış gününden neden korkar ya da bugünü kutlamak isteyenlere karşı neden yasaklar çıkarır? Bunun tek bir cevabı var; Barış istemiyorlar” dedi. 

 

MUHALİF KÜLTÜR KORKUSU  

 

“Sahneye çıktığımızda şarkılarımızla halaya durup, barış gününü kutlayacaktık” diyen Çat, halkla buluşmalarının engellendiğini söyledi. Toplumun kültürünü yaşatan, değerlerini koruyan ve sanatını yapan kişilere karşı savaş yürütüldüğünü kaydeden Çat, “Egemen sesin dışında çıkan bütün muhalif sesleri kısmaya çalışıyorlar. Kendi fikirlerini dayatıyorlar. Sistem, eğer kendisine göre şekil almazsan, senin sanatçılığını kabul etmiyor ve sana karşı engellemeler çıkarıyor. Bunun için Türkiye’de bütün muhalif sanatçılar yasaklamalarla karşı karşıya kalıyor. Muhalif sanatçıların duruşundan, ürettikleri eserlerden korkuyorlar. Egemen kültür dışında diğer kültürlerin varoluşundan korkuyorlar” diye konuştu. 

 

Sanatın ve sanatçının baskı altına alınamayacağının altını çizen Çat, “Nerede olursak olalım kültürümüzü, dilimizi, değerlerimizi sanatımızla yaşatacağız. Sanat baskı altına alınamaz. Sanat ve kültür üretiminin durduğu yer teslimiyettir. Bu baskılara karşı üretmeye ve yaşatmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

MA / Ömer Akın

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version